Läs Danne Johanssons krönika om AYJO

"När vi startade Arctic Youth Jazz Orchestra (AYJO) 1997 talade vi om hur fantastiskt det skulle vara om någon musiker från Norrbotten som deltagit i vår ungdomsverksamhet utbildar sig, skaffar sig erfarenhet, kommer tillbaka och blir fast anställd musiker i Norrbotten Big Band, och detta har nu inträffat!

Kontrabasisten Petter Olofsson från storbandet Norrbotten Big Band tillsammans med kompositören Georg Riedel

2004 var basisten Petter Olofsson från Piteå med på sitt första AYJO-läger. Han visade genast att han var en musiker med särskild talang och spelade trots sin låga ålder fantastiskt bra på både kontrabas och elbas.

Jag minns en kväll från ett av hans första läger då det var jamsession med musiker från Norrbotten Big Band och AYJO-ungdomar att det slog gnistor om samspelet mellan storbandets trummis Jonas Holgersson och Petter.

Jonas utsatte Petter för allt svårare rytmiska utmaningar ju längre kvällen gick, och det triggade Petter som fick spelet att lyfta till oanade höjder.

Petter deltog under 4 år i AYJOs verksamhet men flyttade 2008 till Stockholm för att studera på Kungl. Musikhögskolan. Efter studierna frilansade han som jazzmusiker med Stockholm som bas och spelade i princip med hela ”jazzeliten” i Sverige.

Petter Olofsson har gått via AYJO till Norrbotten Big Band

Redan under sitt sista år i AYJO fick han under lägren möjlighet att spela med Norrbotten Big Band vid ett par tillfällen. Han har sedan allt oftare anlitats som frilansbasist i orkestern. Till en början vid enklare skolproduktioner men sedan vid mer tyngre uppdrag som turné med exempelvis amerikanska pianisten och kompositören Maria Schneider. Han har dessutom hunnit vara med och leda flera AYJO-läger.

När Norrbotten Big Band sökte basist för fast anställning i maj 2016 gjorde Petter en fantastisk provspelning och blev i konkurrens med många av de bästa basisterna, både i Sverige och utomlands den första fast anställda musikern i Norrbotten Big Band som börjat sin bana i AYJO. Det tycker vi är utomordentligt roligt och hoppas ska hända fler gånger. Välkommen till Norrbotten Big Band Petter!

2016 har AYJO haft ett läger med Dicken Hedrenius som hade med sig eget material samt musik av sin far, den legendariske storbandsledaren Gugge Hedrenius. De har tillsammans med Norrbotten Big Band varit med att inviga Norrbottensmusikens nya lokaler i Piteå Science Park.

I år fyller AYJO 20 år och det kommer såklart att uppmärksammas. Vi kommer också att ha ett Music Teachers Big Band där alla AYJO-ungdomars musiklärare träffas och har ett läger med Norrbotten Big Band under tre dagar.