– Integration och ny samarbetspartner 2017

Förra året såg vi fram emot att få ha vårt 25-årsjubileum, och vilka minnen vi har fått! Det som jag kommer att komma ihåg allra mest är hur graffitikonstnären Anton Backe målade till vår musik under vår jubileumskonsert i Musikhögskolans aula i Piteå, det blev ett mästerverk. Fotografen Olivia Markströms bilder med vår repertoar som inspiration ställdes ut i samband med våra konsert – så fina! Hela konserten var ett mycket bra exempel på flera konstformer i samklang och som gav en helt unik konsert som var fullsatt till sista stolen. Under jubileumskonserten uruppförde vi också musik från dataspelet Battlefield, fint arrangerad av Anders Niska. Det var spännande att få ha kompositören Mikael Karlsson med på länk från New York.

Andra minnen från året är den fullsatta konserten i Ålidhems kyrka i Umeå. Inte en tom plats i kyrkbänkarna – så stolta vi var! Under hösten har vi haft spelning under Kulturfestivalen i Gällivare, i november skapade vi minnen för livet när vi spelade i Göteborg tillsammans med Stockholms (SUSO) och Göteborgs (VÄGUS) ungdomssymfoniker. Det var en magnifik konsert med tre orkestrar, cirka 200 musiker på plats! Vi är stolta över att ha fått delta!

Det här året arbetar vi med ett nytt program. Vi kommer också påbörja ett integrationsarbete så att även nyanlända kan känna sig inkluderade i våra konserter och att konserttillfällena blir än mer lättillgängliga för alla.

Vi inleder också ett helt nytt samarbete med Kulturskolan i Kiruna och även ett samarbete med Västerbotten, viktigt och roligt. Vi kommer både att hålla läger och ge konsert där, då gör vi ett uruppförande av Luleåkompositören Björn Sikströms stycke. Björn har under sin skrivprocess haft en dialog med ungdomarna i orkestern så det blir spännande att höra vad arbetet lett fram till. Vi kommer att arbeta mer med att ungdomarna ska vara mer involverade i själva planeringsarbetet under året.