– Möten, var ordet

2018 startar vi med energiknippet Kristin Amparo – det ska bli mycket spännande att se vad hon och vår konstnärlige ledare Joakim Milder gör med hennes egen musik denna gång. I vart fall blir det unikt, precis som resterande utbud.

Om vi pratar om detta år kan vi summera det med ordet möten. I våras åkte jag till Haparanda för att träffa våra arrangörer Pia Marttinen och Jytte Rüdiger. Det blev ett jättebra möte – det är alltid trevligt och utvecklande att ses och inte bara mejla eller ringa. Det är givande att träffa arrangörerna som ju jobbar så hårt för oss och våra konserter.

I maj deltog jag för första gången i Jazzriksdagen. Att Jazzgalan återupptas och tar vid eft er några års frånvaro av Swedish Jazz Celebration känns jättefi nt. Stora delar av jazzsverige var där, jag mötte många musiker och artister och arrangörer och fi ck även där tillfälle till meningsfulla möten.

Jag fick nyligen frågan om att sitta med i arrangörsrådet för Svensk Jazz. Så hedrande! Arrangörsrådet finns till för jazzklubbarna som ett stöd, vi diskuterar exempelvis regionsamverkan, ger råd och tips, kollar juridik och hittar vägar för att öka regionala bidrag. I höst har vi träff i Norrland. Inom Musik i Norr-samarbetet åkte vi med vår familjekonsert Emil, Pippi, Karlsson & Co där vi spelar Astrid Lindgrens filmmusik i storbandstappning, på en turné i de fyra nordligaste länen. Med oss hade vi Sarah och Georg Riedel, Örjan Fahlström och skådespelaren Jens Lindvall.

I Hemavan och Tärnaby hade arrangören och Skapande skola gjort isinstrument och grupparbeten om Astrid Lindgren och Georg Riedel. Norrbotten Big Band hann ge både skol- och offentliga konserter. Jag följde med för att träff a våra nya och gamla arrangörer och fick återigen ett kvitto på hur viktigt det är att vårt storband kommer ut och spelar bland barn
och unga.

Innan hösten övergår i vinter får vi uppleva två fantastiska konserter. För oss är det viktigt att beställa ny musik. Det får vi av både finska Outi Tarkiainen som varit vår huskompositör i år och som skrivit helt ny musik till storbandet. Men också av Örjan Fahlström som skrivit musik för kör och jazzorkester i sin Poesis.