– Kära publik...

Jag har under det senaste året haft möjligheten – och lyxen – att göra ett uppehåll i mitt arbete på Norrbottensmusiken och istället arbeta med musik i ett annat sammanhang och i en annan roll. Som musiker på Norrbottensteatern har jag ägnat tankarna år hur musiken bäst kan beledsaga berättandet i de föreställningar som satts upp. Jag har skrivit, arrangerat och framfört musik, något som har varit såväl ovant och nervöst som lärorikt och roligt! Det har också varit berikande att arbeta i en annan kulturinstitution, få inblick i andra arbetssätt och delta i de samtal som pågår där, ofta rörande utmaningar som våra institutioner i mångt och mycket delar. Mycket handlar förstås (som på de flesta arbetsplatser), om ekonomi. En annan förutsättning som vi delar är detta vidsträckta län med sina långa avstånd, likaså viljan att överbrygga ekonomiska begränsningar och långa avstånd för att uppfylla allas självklara rätt till kulturupplevelser.

Samtalen handlar också om konstens betydelse, kvalitet och syfte och bärs  v det starka engagemanget i att år efter år skapa utbud som på olika sätt ska beröra, underhålla, överraska och utmana vår publik. Aldrig tidigare i världshistorien har scenkonsten haft en sådan rikedom av genrer och uttryck. Ur denna rikedom kan ingen av oss omfamna allt men vi gör vårt bästa för att erbjuda en så stor del av den som möjligt.

vi gör vårt bästa för att erbjuda en så stor del av paletten som möjligt

Norrbottensmusikens konstmusikaliska utbud utgörs av tre verksamhetsdelar. Det som Norrbotten NEO, Norrbottens Kammarorkester och Piteå Kammaropera erbjuder ger en rik upplevelsepalett utifrån trehundra år av instrumental och vokal musik.

Det senaste tillskottet, och den verksamhet som på allvar fört in den samtida konstmusiken till den paletten, är kammarensemblen Norrbotten NEO vars 10-års jubileum vi bl a firar tillsammans med en av initiativtagarna; den tidigare konstnärlige ledaren Petter Sundkvist. Norrbotten NEO, i sin tur, uppmärksammar en av svensk musiks stora; kompositören Anders Eliasson, som skulle ha fyllt 70 år under 2017. En annan av svensk musiks stora; Sven-David Sandström, komponerar musiken till 20-års jubilerande Piteå Kammaropera och ytterligare en annan; Ale Möller, gästar kammarorkestern. Det – och mycket annat kan du läsa om i den här katalogen."