– Bättre än så här blir det inte

Vilket 2016 vi har haft; uruppförande av ny flöjtkonsert, norska lysande violinistbesök och så en avslutande rekordlång turné i Norrbotten. Och det sista är precis det vi ska göra; se till att varje hörn av vårt stora län får ta del av högkvalitativ orkestermusik i ett direkt och levande möte mellan musiker och publik.

Och 2017 blir inte sämre. Vår franske dirigent Pierre- André Valade är tillbaka på pulten med utmärkt musik. Eller vad sägs om en snabblektion i romantik med violinisten Ulf Wallin? Kärlek, skönhet, glädje och lekfullhet.

Under 2017 firar Finland 100 år som självständig nation. Med tanke på min finländska börd så skulle det i det närmaste ha varit landsförräderi att inte dra ihop till ett kalas. Dirigenten Okko Kamu gör sitt andra besök hos oss och framför tillsammans med den finländska mezzosopranen Virpi Räisänen ett helt nytt verk med samiska texter i fokus. Som ”extranummer” bjuder vi på Kamus favoritsymfoni; Beethovens etta.

konserten beskrevs som en hockeymatch där alla hejar på samma lag 
- publiken närmast skrek av lycka

Senast så beskrev Sveriges Radio P2 konserten som ”en hockeymatch där alla hejar på samma lag.” Publiken närmast skrek av lycka. Ale Möller kan spela på allt; eller vad sägs om den norrbottniska vägpinnen som i Ales händer omformades till en välljudande flöjt? Bättre än så här blir det inte! Musikaliska under vid vägrenen och mänskliga under i vår nya kyrkoopera. Genom Leif Janzons nyskrivna texter och Sven-David Sandströms pinfärska musik skildrar vi undret kring barnafödandet. Och det här vill vi göra i kyrkan på just din ort. Norrbottens Kammarorkester och Piteå Kammaropera med Kyrkoopera är norrbottningarnas ensembler. Tack för att vi får spela för er!"