Om oss

Piteå Kammaropera med Kyrkoopera har under de senaste två decennierna varit en av de flitigaste förnyarna av operakonsten. Med beställningar av nya verk, användandet av ny teknik inom scen, video och multimedia och inte minst genom gränsöverskridande samarbeten har kammar- och kyrkooperan etablerat sig som en unik röst inom svensk musikdramatik med ständiga överraskningar på lager.

Höjdpunkterna har varit många genom åren – nyskriven opera om Carl Michael Bellman signerad Jan Sandström, Fredrik Österlings Näsflöjten, Astor Piazzollas María de Buenos Aires och Hjärtats nycklar av Peter Bruun

Hösten 2015 uruppfördes Marcus Fjellströms kammaropera Boris Christ och under oktober 2016 kommer Stilla min eld, i regi av Kristofer Steen och med musik av Nicolai Dunger och Fredrik Högberg och libretto av Kerstin Gezelius och Alexander Onofri, att få sin urpremiär. Piteå Kammaropera fortsätter därmed sitt fleråriga arbete med nya beställningsverk – alla med ambitionen att berätta angelägna historier  i ett modernt musikdramatiskt format.

Under 2017 representeras denna ambition av nybeställningen Under en kvinnas hjärta författad av Leif Janzon och tonsatt av Sven-David Sandström. Musiken i de olika operauppsättningarna framförs av vår egen ensemble Norrbotten NEO.

Piteå Kammaropera med kyrkoopera är en del av Norrlands nätverk för Musikteater och Dans (NMD) – ett turnénätverk som innebär att alla produktioner går på turné i de fyra nordligaste länen.