Om oss

Piteå Kammaropera med Kyrkoopera har under de senaste två decennierna varit en av de flitigaste förnyarna av operakonsten. Med beställningar av nya verk, användandet av ny teknik inom scen, video och multimedia och inte minst genom gränsöverskridande samarbeten har kammar- och kyrkooperan etablerat sig som en unik röst inom svensk musikdramatik med ständiga överraskningar på lager.

Höjdpunkterna har varit många genom åren – nyskriven opera om Carl Michael Bellman signerad Jan Sandström, Fredrik Österlings Näsflöjten, Astor Piazzollas María de Buenos Aires och Hjärtats nycklar av Peter Bruun.

Under oktober 2016 var det världspremiär för en mycket spännande opera, inspirerad av en sann historia om Tetra Pak-familjen Rausing. Stilla min eld, i regi av Kristofer Steen och med musik av Nicolai Dunger och Fredrik Högberg, med libretto av Kerstin Gezelius och Alexander Onofri, drog fullt hus på varje spelort med en stor nationell mediabevakning långt innan premiären.

Piteå Kammaropera fortsätter även i år sitt fleråriga arbete med att beställa och sprida nyskriven musik och upprätthåller ambitionen att berätta angelägna historier i ett modernt musikdramatiskt format.

Hösten 2018 ger vi publiken chansen att uppleva Den långa långa resan som vi gör i ett samarbete med Kungliga Operan.
2019 möter vi kärleksbekymmer i spännande Kärleksmaskinen av Johan Ullén och Sigrid Herrault.

Musiken i de olika operauppsättningarna framförs av vår egen ensemble Norrbotten NEO.

Piteå Kammaropera med kyrkoopera är en del av Norrlands nätverk för Musikteater och Dans (NMD) – ett turnénätverk som innebär att alla produktioner går på turné i de fyra nordligaste länen.