Den långa långa resan

"En alldeles fantastisk liten pärla" 
Aftonbladet

"Förlöser, tröstar och befriar"
Svenska Dagbladet

"Barnkultur av väldigt hög kvalitet" 
Dagens Nyheter

I landet råder oro. Ilon och hennes hund flyttar till farmor som bor i en liten stad vid havet. Kriget bryter ut och hon måste fly landet ensam. Väskan packas och hon hamnar på en båt och en resa över ett stormigt hav. Utmattad kommer hon till Sverige, tryggheten och sin färgstarka faster. I kriget fick Ilon lämna sina kritor men nu kommer färgerna och tecknandet tillbaka.
Den långa, långa resan är en opera baserad på en barnbok av Rose Lagercrantz, inspirerad av tecknaren Ilon Wiklands liv och flykt från Estland under andra världskriget. Ilon Wikland är en av våra mest älskade illustratörer främst känd för illustrationer i Astrid Lindgrens böcker.

Librettot är skrivet av Unga på Operans dramaturg Sigrid Herrault och musiken av Johan Ramström. Regissören är Ellen Lamm som bland annat har regisserat Vad är pengar? och Jane Eyre på Dramaten.

Den långa långa resan är ett samarbete mellan Norrbottensmusiken, Piteå Kammaropera och Kungliga Operan i Stockholm i en ny, turnéanpassad version av den gripande berättelsen och sanna historien om estländska illustratören Ilon Wikland som gjorde succé i Stockholm våren 2017.