Seminarier, samtal och musik!

 

Du som är chef, producent, konsulent, kommunikatör, administratör eller teknisk personal inom musikverksamheten i län och regioner är varmt välkommen till Nationella Musikmötet 2019! Första mötet arrangerade Musik i Syd 2015 i Malmö. Nu är det Norrbottensmusikens tur att stå som värd. Vi samlas i Luleå och Piteå i maj!

Nationella Musikmötet tar upp högaktuella frågor kring hur kulturen kan vara en bärare för ungas hälsa, hur vi skapar möjligheter och förutsättningar för detta. Hur de digitala utmaningarna berör oss alla. Och hur vi ändrat vårt beteende kring hur vi lyssnar på musik idag. Givetvis finns också ytor och tid i programmet för samtal kollegor emellan, mingel och musik!

Programmet hittar du nedan, anmäl dig och boka ditt hotell redan nu! 
(OBS! Det är ett formulär för anmälan till konferensen och ett för hotellbokning!)

*Programmet är i sin helhet klart men viss justering kring tider kan förekomma!

Måndag 6 maj 
(Kulturens hus, Luleå – LILLA salen/ kulturcentrum Ebeneser, Luleå)

11.00 - 13.00 Registrering, Kulturens hus, vån 4

12.00 Lunch, Restaurang Craft n’ Draft, Kulturens hus, Luleå (vån 4) 

13:00 Vokalensemblen Arctic Light sjunger

13:20 Ni hälsas välkommen av Norrbottensmusikens länsmusikchef Anna Jirstrand Sandlund!

13:30 Eva Bojner Horwitz - Musiken i kulturen - ett hållbart hälsogrepp
Hur mår våra barn och unga i Sverige idag och på vilket sätt kan skapande verksamheter bidra till att stärka och förbättra för målgruppen? Eva Bojner Horwitz, nytillträdd professor i musik och hälsa vid Kungl. Musikhögskolan ger oss en vetenskaplig injektion i ämnet med utgångspunkt från forskning inom kultur och hälsa. Vilka effekter och synergier kan skapande aktiviteter föra med sig?

14:30 Fika, Kulturens hus, Luleå (vån 4)

15:00 BD Pop - branschutveckling i Region Norrbotten
Pär Soini,
vd och Fredrik Johansson, popkonsulent från BD Pop berättar om det norrbottniska utvecklingsbolaget för populärmusik som jobbar med att stödja regionala artister och musikproduktioner. Genom åren har BD Pop jobbat med artister som Movits, Raubtier, Zacke, Mattias Alkberg, Kitok, Machinae Supremacy och The Magnettes.

15:30 Jazzens påverkan på unga i Norrbotten
Dan Johansson, musiker i Norrbotten Big Band och producent för Arctic Youth Jazz Orchestra (AYJO) och Tommy Lakso, prisad jazzpedagog och universitetslektor vid Musikhögskolan i Piteå berättar om ungas chans till att utöva jazz i Norrbotten och deras projekt AYJO och Blue Bird.

16:00 Susanna Lindmark - KÖREN som VÄXTHUS
Susanna Lindmark
, grundare och konstnärlig ledare för Norrbottensmusikens unga kvinnliga vokala ensemble Arctic Light berättar om hur ensemblens huvudsyfte är att stärka medlemmarnas identitet inifrån och ut i en värld av yttre press. Hon berättar om sina erfarenheter, metoder och resultat kring hur kreativa och konstnärliga processer utöver sitt eget konstnärliga värde även stärker ledarskaps- och entreprenörskapsförmågor. Arctic Light, har bland annat tilldelats utmärkelsen Årets Kör i Sverige 2010.

16:30 Dagen sammanfattas, vi informerar om kvällen            

16:45 Fri tid     

19:00 – sent Musik och mingel på Kulturcentrum EbeneserSkomakargatan 23
Vill du njuta av god mat och musik på kvällen och mingla med andra? Missa inte kvällen på Ebeneser! Förboka din plats och middag genom att kryssa ja i anmälningsformuläret. 

Middagen blir Medelhavsbuffé och kommer att kosta 170 kr per person.


Tisdag 7 maj
(Studio Acusticum, Piteå - Black box/kvällen Kulturens hus, Luleå)

08:30 Buss till Piteå och Studio Acusticum, upphämtning, Kulturens hus, entré

09:15 Musik och kaffe, Stora foajén, Studio Acusticum

09:45 Välkommen till Piteå!, Black box, Studio Acusticum

09:55 Nationell samordning för musiken – behövs det?, Black box, Studio Acusticum
Efter en lång tid av resonemang där man ställt det fria musiklivet och musikinstitutionerna mot varandra bör vi istället fråga oss hur vi gemensamt kan arbeta och verka för att musiken fortsatt ska spela en roll i det kulturella Sverige. Med avsaknaden av en nationell samverkan för musiken, förlorar vi möjligheter för det professionella musiklivet och för medborgarna runtom i Sverige? Vilken roll kan Regional Musik i Sverige spela?
Medverkande: Peter Pontvik och Eva Omagbemi, koordinatorer för SAMSPEL, Jennie Vilhelmsson, enhetschef Kultur i Väst, Magnus Gustafsson, vice vd Musik i Syd samt Kristina Nilsson, kulturchef Region Norrbotten, Pia Marttinen arrangör Haparanda och Anna-Karin Aira arrangör Jokkmokk.

10:55 Presentation av Jeunesses Musicales Sverige, Black box, Studio Acusticum
De nationella samordnarna berättar om det nationella nätverk och den ideella förening som håller samman den regionala musikens arbete, för, med och av barn och unga. JMS står bakom ungdomslägret för världsmusik Ethno, ungaproducentnätverket YAM Sweden, integrationsprojektet Songlines, Sveriges äldsta och bredaste musiktävling Imagine Sweden (tidigare Musik Direkt). JMS är medlem i JMI, Jeunesses Musicales International som startade 1945, som ett fredsprojekt och som nu är en ingång till olika internationella forum.

11:15 YAM Sweden - Nätverkets betydelse, Black box, Studio Acusticum
YAM (Young Audiences Music) Sweden är ett nätverk med producenter från hela Sverige som verkar för att stärka och utveckla arbetet med levande musik för barn och unga. Nätverket har funnits sedan 1996 och träffarna planeras omsorgsfullt av den sk producentakademin som består av 4 producenter från olika delar av Sverige. Syftet med YAM Sweden är att stärka varje enskild producent genom att bidra till kunskapsspridning, fortbildning, kompetensutveckling, erfarenhetsutbyten och samarbeten över regionala gränser för att uppfylla de kulturpolitiska målen och hålla våra medlemmar à jour med aktuell forskning, nya metoder, råd och rön på området, därmed öka kompetensen generellt och höja statusen på musik för barn och unga.

Hör Anna-Carin Fogelqvist (sammankallande, UNGA Musik i Syd), och de andra i producentakademin Bobo Åkerros (Musik Västernorrland), Helena Rung (Kultur i Väst), Christina Vermandis (Musik i Blekinge), Johan Englund (Norrbottensmusiken) och Marika Yamoun (UNGA Musik i Syd) berätta mer.

11:45 Lunch

12:45 Presentation av Studio Acusticum inkl. Orgel Acusticum
Konserthuschef Roger Norén tar oss på en guidad visning i lokalerna. Samling utanför Black box, Studio Acusticum.

13:30 RISE Research Institutes of Sweden AB, ICT Interactive Piteå, Black box, Studio Acusticum
Hur möter vi kommande utmaningar med hjälp av ny teknik och digitalisering?
Begreppet digitalisering är fortfarande luddigt och svårt att greppa. Många talar om hur viktigt det är, men inte hur man ska gå tillväga. Vill vi nyttja den för att tillgängliggöra, dokumentera eller marknadsföra kulturen eller är det rent av för den konstnärliga utvecklingen? För att kunna välja rätt väg framåt är det viktigt att förstå hur och när olika typer av teknik kan och bör användas, samt var dessa skapar mest användarnytta. Vid föreläsningen bjuds vi bland annat på intressanta digitaliseringssatsningar från kulturvärlden.

14:00 Susanna Leijonhufvud - Hur Spotify har förändrat vårt sätt att lyssna till musik?, Black box, Studio Acusticum
Strömmad musik och företag som Spotify har i dag tagit över rollen som den främsta distributören av musik. Aldrig förr har musik varit så tillgänglig som i dag men det är samtidigt en utveckling som sällan problematiseras. Susanna Leijonhufvud, forskare vid Luleå Tekniska Universitet ger oss bakgrunden till Spotify och deras erbjudande till oss som lyssnare men även hur Spotify har förändrat villkoren för de som producerar och spelar musik.  

14:45 Fika, Stora foajén, Studio Acusticum         

15:15 Musik av ensemble Norrbotten NEO med sångsolist Monica Danielsson, Stora salen, Studio Acusticum

15:40 Buss till Gammelstads kyrkstad, samling receptionen Studio Acusticum

16:30 Guidad visning av världsarvet Gammelstads kyrkstad
Guidad visning genom kyrkstaden där vi får berättat om världsarvet Gammelstads kyrkstad (från år 1600), dess historik, uppkomst och utveckling, samt vad världsarvsstatusen innebär. I turen ingår också besök i vackra Nederluleå kyrka samt i en av de över 400 kyrkstugorna.

17:30 Buss tillbaka till Kulturens hus, Luleå     

17:50 Fri tid     

19:00 Festmiddag! På scen Norrbotten Big Band med gäster!, Kulturens hus, Luleå

 

Onsdag 8 maj, Nätverksträffar
Kulturens hus, Luleå  - konferenslokaler

09:00 Kaffe, Kulturens hus, Luleå, Loungen (vån 5)

09:15 Nätverksträff för resp nätverk, (konferenslokaler finns bokade för alla vån 4 och vån 5)

12.00–13.00 Lunch på Kulturens hus, Luleå (vån 4)

13:00 Nätverksträffar för offentliga producenter och YAM-nätverket fortsätter

14:30 Fika, Loungen, Kulturens hus, Luleå (vån 5) 

Schema för respektive nätverk

Praktisk information: 
Kostnad: 2500 kr per person + moms. Lunch alla tre dagarna ingår, liksom festmiddagen den 7 maj. Resor och boende tillkommer där hotellet faktureras via NEX Resebyrå. 
Anmälan: 
Anmäl dig senast 31 mars via digitalt formulär som du hittar här. Vid frågor eller ändringar kring din anmälan kontakta Ewa Johansen på Norrbottensmusiken: eva.johansen@norrbotten.se

Boende: Du kan boka hotellrum till rabatterat pris via denna länk!

Kontakt 
Annelii Backman, projektledare, Nationella Musikmötet 2019
annelii.backman@norrbotten.se, 0920- 23 66 97