New Directions

Musikdagar med fokus på ny musik

Vi på Norrbottensmusiken genomför för femte året i rad de musikdagar som för oss blivit mycket viktiga ur flera aspekter – att uppmärksamma nya strömningar inom musiken och betydelsefulla samtida riktningar och kompositörer är två av dem. Att vara en mötesplats där man utbyter erfarenheter, där studenter får chansen att träffa och spela med och ibland dirigera musiker från hela världen, och även träffa några av de kompositörer vars nya verk de framför, är också mycket värdefullt för samtliga deltagande. Efterdyningarna från dessa möten håller i sig länge!

Ambitionen inför detta år är att göra våra samarbetspartners Luleå tekniska universitet, Musikhögskolan i Piteå och föreningen Kluster än mer delaktiga. Orgel Acusticum vid Studio Acusticum har precis som tidigare en viktig roll.

New Directions såg dagens ljus 2013 och har sedan dess haft gästkompositörer i form av finska Polarprisvinnaren Kaija Saariaho och italienske Salvatore Sciarrino, båda framstående tonsättare av nutida musik. De senare åren har vi haft artisten Loney Dear som Artist in Residence, som gjorde ett makalöst framträdande på Orgel Acusticum tillsammans med sitt band 2015. 2016 uruppförde tonsättaren Sten Sandell sitt verk [b]orduna [h]eterotopia [a]custicum under våra musikdagar.