Läs Danne Johanssons krönika om AYJO

Det har gått 20 år sedan vi startade Arctic Youth Jazz Orchestra (AYJO)! 20 år som betytt väldigt mycket för Norrbotten Big Bands (NBB) verksamhet då AYJO är en jätteviktig del i den. Ensemblen är ingen traditionell ungdomsorkester som drivs av en eller ett par eldsjälar utan en angelägenhet för hela NBB. Alla musiker i NBB är involverade både i rekryteringsarbetet och att dela med sig av sina erfarenheter från yrkeslivet.

Det som gör AYJO unikt är att orkestern är integrerad med en professionell ensemble som Norrbotten Big Band och vi  öppnar ett fönster till det professionella musiklivet för ungdomarna att ta del av. Medlemmarna i AYJO har kommit långt på sina instrument och haft duktiga musiklärare som gett dom verktyg att kunna uttrycka sig på sina respektive instrument.

I Norrbotten Big Band får de träffa 16 musiker som alla är olika både som musiker och personer. En del är vana att ha elever och en de genom sitt drivna spel och musikalitet inspirera genom att spela för och tillsammans med ungdomarna. Deltagarna får träffa många olika musiker vilket vidgar deras musikaliska intellekt. Det är viktigt att hela NBB är involverad i lägren då upplevelsen att spela tillsammans i ett sammanhang, där t ex både timing och intonation fungerar, kan vara en otroligt upplyft ande upplevelse. En viktig del under AYJO-lägren är just att låta ungdomarna få sitta in och spela tillsammans med NBB.

Vi har under de här 20 åren fått lära känna hundratals begåvade och entusiastiska ungdomar. Många av dem jobbar som musiker och musiklärare över hela Sverige. En är fast anställd i Norrbotten Big Band och minst tre andra har medverkat som frilansare i olika produktioner. Vi tror att det är viktigt att det också finns verksamhet för ungdomar som satsar på musik och har kommit en bit på sina instrument.

Fast det har gått 20 år sedan första AYJO-bandet sjösattes känns det som vi just startat. Vi kommer fortsätta utveckla verksamheten och satsa hårt på AYJO även i fortsättningen!