Nu tar AYJO sikte på 2021!


Corona ställde såklart till det även för våra stjärnor i Arctic Youth Jazz Orchestra som fick otroligt svårt att spela ihop på ett säkert sätt. Men i september 2020 får de nu äntligen, under corona-anpassade-former, ses och repa igen! I väntan på ett efterlängtat 2021 och nytt material att bjuda på passar vi på att blicka tillbaka lite till härliga dagar med the one and only Tim Hagans!

 

En ton säger mer än tusen ord 
- plantskolorna som gett näring åt regionens kulturliv i över 30 år.

Att ge ungdomar möjlighet att växa i sitt musicerande är ett självklart uppdrag för Norrbottensmusiken. Genom Norrbottens Ungdomssymfoniker, vokalensemblen Arctic Light och ungdomsstorbandet Arctic Youth Jazz Orchestra arbetar vi långsiktigt för att bygga upp och stärka musiklivet i Norrbotten och i Sverige.

Plantskolornas konstnärliga och pedagogiska verksamhet för barn och unga främjar återväxten av musiker och sångare och bidrar till en fortsatt utveckling av länets kulturella livsmiljö.

Norrbottens Ungdomssymfoniker som firar 30 år under 2021 är en väl etablerad verksamhet. Arctic Youth Jazz Orchestra har hunnit fylla hela 24 år och vokalensemblen Arctic Light firade under 2019-2020 sitt 15 årsjubileum.

att ge ungdomar möjlighet att växa i sitt musicerande är ett självklart uppdrag för oss

Norrbottensmusikens mål är att deltagarna ska få möjlighet att växa som individer och bli tryggare både som människor och i sitt möte med musiken – på hemmaplan. De ska inspireras, utmanas och få möjlighet att möta musikaliska förebilder. ft a blir det en injektion som leder dem vidare till högre musikutbildningar och arbete som professionella musiker eller musiklärare. För andra blir musiken en livslång hobby där man kan berika sitt eget och andras liv genom att vara en god amatörmusiker och en kunnig och engagerad publik.

Varje år deltar cirka 120 ungdomar i åldrarna 13-25 i våra tre ungdomsensembler, och tillsammans med pedagoger, producenter och musiker inräknat kan man snabbt konstatera att restriktionerna som infördes under Covid-19 pandemin omöjliggjorde majoriteten av plantskolornas sammankomster under 2020 – men det innebär också att vi har extra mycket att se fram emot under det kommande året! 

Vi frågade plantskolornas producenter vad de ser fram emot inför hösten 2020 och året 2021:

– Nu längtar vi i Arctic Light efter att få sätta igång med projektet Existens! Där samarbetar vi med GöteborgOperans ungdomskör och kommer att utforska operaformen under ledning av den nyskapande engelska operaduon John Barber och Hazel Gold! Sen drömmer vi om att kunna besöka någon körfestival och bygga samarbeten med andra körer som vi haft initial kontakt med sedan innan pandemin. Mest längtar vi såklart efter att få träffas allihopa, på riktigt, och skapa musik tillsammans igen säger Evelina Sandberg, producent Arctic Light 

– Vi i Arctic Youth Jazz Orhestra (AYJO) ser fram emot höstens läger i oktober då vi kommer släppa fram saxofonisten Robert Nordmark lite extra. Det känns naturligt att låta honom ta dirigentpinnen framför ungdomarna. Robert som har spelat med Norrbotten Big Band i snart 10 år och är en av Sveriges mest meriterade pedagoger inom jazzområdet.

– AYJO är ju inte bara ett ungdomsstorband utan även en mentorskapsverksamhet så Robert får, som vid alla läger, understöd från alla musiker i Norrbotten Big Band säger Dan Johansson, samordnare Arctic Youth Jazz Orchestra

– 2021 har det gått 30 år sedan Norrbottens Ungdomssymfoniker startade, något som såklart ska firas! Under året arrangeras en stor jubileumskonsert där medlemmar från de senaste 30 åren sammanstrålar. Förbered er på att få se en hel del välbekanta ansikten då.

Något som är gemensamt för alla våra plantskolor är att många tidigare medlemmar idag är väletablerade musiker både nationellt och internationellt! 2021 är även året då vi står som värdar för att ta emot våra ungdomssymfonikerkollegor från Stockholm (SUSO) och Göteborg (VÄGUS) för att fira Piteå och Luleå stads 400-års jubileum med en konsert som samlar mer än 200 unga musiker som kommer leverera en konsert med hög rysfaktor säger Åsa Danell, producent Norrbottens Ungdomssymfoniker