– Samarbeten är en styrka

Kristina Enquist är producent för våra ungdomssymfoniker (hon arbetar också som producent för våra barn- och ungdomsproduktioner). Så här säger hon om detta års program:

”Att finna sin plats ökar människans välbefinnande, det är ingen hemlighet men så viktigt. Att hitta sitt sammanhang är det alla människor söker, ung som gammal. Därför vill vi i Norrbottens Ungdomssymfoniker (NUS) vara det sammanhanget för den som valt att spela ett orkesterinstrument.

Själv har jag fått vara med om flera lyckade produktioner under det gångna året, exempelvis i Skellefteå Landsförsamlings kyrka där vi samarbetade med körer från kyrkan och estetutbildningen. Kraften som uppstår när den levande musiken får ta plats är enorm. Vår pianosolist Gabriel Kopparmark fick många att fälla en tår under konserten.

Jag konstaterar återigen att det är mycket viktigt för våra ungdomsmusiker att repetera men att få konsertera, att ”få spela match”, är det stora målet.

Vår konstnärlige ledare, dirigent Leif Karlsson som valts in i Kungl. Musikaliska Akademien – välförtjänt och bra för oss, och vilken förebild!

En bra idé som jag önskar att jag hade fått ta del av tidigare är Olof Hamres projekt från Bergen-Farjespil. Norrbottens Ungdomssymfoniker har arbetat med integration i olika former och bjudit in ensamkommande och flyktingar till våra konserter. Traditionellt. Men Olof har i sitt projekt vänt på perspektivet ”Vad kan vi lära oss av dem som flyttat hit?” Tillsammans har de olika nationaliteterna delat med sig av sin musik och byggt en färgsprakande konsert. Musik från världens alla hörn, utsålt på varje ort. Fantastiskt!

Samarbeten och nya influenser är en styrka. Till hösten gör Norrbottens Ungdomssymfoniker ett samarbete med Norrbottens museum i form av Transformer LAB. Det blir en dag i Studio Acusticum i Piteå där våra musiker ger en konsert och Norrbottens museum bidrar med workshops och installationer. Det ska, hoppas vi, inspirera unga människor att genom olika kulturformer och uttryck hitta vägar som främjar både skapande och hälsa.

Under 2018 gör vi ett nytt projekt med just Göteborgs Konserthus som kommer involvera fler än 1 700 ungdomar! 
I höst startar vi också ett samarbete med musikerna i Norrbottensmusikens egen kammarmusikensemble Norrbotten NEO och Kulturskolan i Kiruna.

Det bådar gott för Norrbottens Ungdomssymfoniker 2018!