- Med Transformer LAB vill vi generera gemenskap och omvandla dålig hälsa till god!

Att ge unga chansen att få prova skapa något med sina egna händer, helt utan press och prestationskrav, och att kanske hitta sin plats i tillvaron genom olika kulturprojekt, är tanken med Norrbottens Museums projekt Transformer LAB där man samverkar med Länshemslöjdkonsulenterna i Region Norrbotten. Projektet har genomförts flera gånger redan med Bilda som medarrangör. Nu tar man chansen att lyfta in livemusik i ett samarbete med oss på Norrbottensmusiken och våra ungdomssymfoniker.

 - Jag kommer aldrig glömma den 9-åriga lille kille som kom till vårt Transformer LAB för att få prova DJ:a. Han var för liten för att få lära sig någon annanstans och tog chansen att testa detta hos oss. En riktig naturbegåvning skulle det visa sig. Hans mamma, som absolut inte skulle göra annat än följa med sin pojke, ”råkade” göra tre armband. Och det är just det Transformer LAB går ut på, att man ska få använda sina händer, känna att man själv kan skapa något – men helt utan prestationskrav, berättar Sara Json Lindmark, chef för Norrbottens Museums publika verksamhet.

I november, söndagen den 12 närmare bestämt, är det åter igen dags för projektet Transformer LAB, denna gång med Norrbottensmusiken och Norrbottens Ungdomssymfoniker som samarrangör till Norrbottens Museum. Denna gång samlas vi i Acusticum i Piteå och precis som vid tidigare Transformer LAB-tillfällen kan man även denna gång få testa göra smycken, tälja, snida och till och med designa egna tygvepor.

 
Kristina Enquist, producent för NUS, Roger Norén, konserthuschef för Acusticum och Sara Json Lindmark planerar inför Transformer LAB i november.

Nytt för denna omgång är att man kan få göra det till ackompanjemang av musiker från Norrbottens Ungdomssymfoniker. De unga musikerna kommer mingla runt och visa upp både instrument och speltekniker och de ger också en konsert under ledning av dirigent Leif Karlsson. Den som är intresserad av graffiti kan lära sig allt om det av konstnären Anton Backe som ställer ut sina tavlor och målar "live" under konserten. Den som är intresserad av att fotografera kan lära sig av Olivia Markström som håller vernissage av sina bilder där hon låtit sig inspireras av ungdomssymfonikernas musik.

Bakgrunden till Transformer LAB är att vi har tittat på hälsostatistik i Norrbotten vad gäller ungdomar

Sara Json Lindmark berättar vidare.

- Bakgrunden till Transformer LAB är att vi har tittat på hälsostatistik i Norrbotten vad gäller ungdomar. Vi har tittat på trender och tendenser och sett att många unga inte mår så bra, man behöver egentligen bara läsa media och följa sociala medier för att förstå detta. I det projektet vill vi omvandla dålig hälsa till god genom kultur, konsthantverk, teknik, dans och musik. Ja, alla kulturformer! Här vill vi vända något dåligt till något åtråvärt och spännande. Transformer LAB ska generera gemenskap och skapa tillhörighet och det ska inte skapa krav, du kan fortsätta med det du påbörjat när du kommit hem. Du ska inte känna trycket att behöva göra något.

 

 

Genom olika kulturformer vill vi försöka omvandla dålig hälsa till god

- Först var tanken att detta skulle bli separat projekt inom museet, men det har nu permanentats, fortsätter Json Lindmark.

-  Vi har vigt en utställningshall till det här projektet hos oss på Norrbottens Museum, den är indelad i en workshopdel där man kan jobba själv och en miniutställning som finns där nu och hela hösten.

 

Föremål från museets samlingar kan ge inspiration - tänk dig en klänning från 1930-talet till exempel. Eller som nu - musik!

-  Museets bas är kulturarv, det är också vårt uppdrag att jobba med. Föremål från våra samlingar kan vara bra inspiration för ungdomarna. En trasmatta från 1900-talet, en klänning från 30-talet ... Vi kan berätta om historien om föremålet och låta oss inspireras - men skapa något helt nytt.

 

      

Workshopdel och miniutställning finns att se och prova redan nu på Norrbottens Museum i Luleå.

 

- Vi är en plattform för många olika kulturformer, en korsbefruktning, främst riktad till ungdomar. Men vid tidigare Transformers-tillfällen har vi sett att vårt projekt lockar även äldre. Det känns jättefint att se dem i samspel med ungdomar och skapandet har ju inga åldersgränser..

- Museivärlden är där, bland nördarna. Man kan nog dra likhetstecken mellan den klassiska musikvärlden och därför känns det fint att samarbeta med Norrbottens Ungdomssymfoniker och de 70 ungdomarna som spelar i orkestern. Vi kanske lyckas göra nörden till normalitet genom att delta i ett Transformersprojekt? Vi vet att vi är många, avslutar Sara Json Lindmark..

 

Transformer LAB och Norrbottens Ungdomssymfoniker

Acusticum Piteå

Söndag 12 november 11-14.30

Hålltider:

 

Mer info på norrbottensmuseum.se