– Musiker i världsklass

Norrbottens Ungdomssymfoniker fortsätter att ha fokus att inspirera nya generationer av musiker. Det gör vi genom att spela på så många av regionens scener som vi hinner med. Vi gör det med vår romantiska symfonirepertoar och frontar några av våra egna orkestermusiker som solister.

Sedan 1991 har Norrbottens Ungdomssymfoniker fungerat som en viktig bas och plantskola för mängder av ungdomar. Idag finner vi många av dessa musiker i de flesta stora svenska orkestrar, och några spelar i orkestrar utanför landets gränser. Många arbetar som lärare för att inspirera en ny generation till klassisk musik. Norrbottens Ungdomssymfoniker är en av tre stora ungdomsorkestrar i landet, den enda norr om Dalälven.

Då rekryterade vi musiker från Norrbotten och till viss del från Västerbotten. Nu, 25 år senare, vet vi hur bra vår modell är. Nu vill vi vara proaktiva och bjuda in hela Norrlands unga musikliv till vår verksamhet. Vi har samtidigt en stor utmaning då flera av orkesterns instrument har förlorat i attraktion. Det är svårt  att finna unga musikanter som valt t ex oboe, fagott eller kontrabas.

Under åren har Norrbottens Ungdomssymfoniker haft förmånen att vinna första pris i nationella och internationella tävlingar. 1999 blev vi världsmästare vid tävlingar i Wien. Orkesterns musikanter är fantastiska och kommer från Kiruna i norr till Örnsköldsvik i söder. Orsaken till framgång var att vi då – för 10-20 år sedan kunde finna regional ekonomi till orkesterresor. Dessa resor – turnéer – svetsade samman orkestern till den nivå att vi kunde komma hem som världsmästare.

konserter och repetitioner har alltid en god kvalité med hjälp av våra medarbetare

Konserter och repetitioner har alltid en god kvalité med hjälp av våra medarbetare som ger av sin erfarenhet och musikalitet till orkesterns utveckling. Nu med 25 år i ryggen siktar vi mot nya framgångar och ett 30 års jubileum. Kom och lyssna på ung musik i världsklass!"