– Hoppas publiken får en tydlig bild av Bobo Stensons stora spännvidd som musikskapare och hans djupa kapacitet.

Joakim Milder, konstnärlig ledare för Norrbotten Big Band, kom med förslaget att göra en jubileumskonsert med Bobo Stenson – och fick genast med sig hela produktionsgruppen på idén.

 Joakim Milder, född 1965, bor i Vendelsö och är jazzmusiker, kompositör, arrangör och pedagog samt professor i improvisation och ensemble vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Sedan 2013 är han konstnärlig ledare för Norrbotten Big Band. Hans eget bidrag till turnén har fått titeln ”In Return” och består av två delar.

– Den ena är ganska vemodigt romantisk och den andra är mer mystiskt komplex. Det är två sidor som är intressanta att kombinera och som jag vet att Bobo Stenson kan göra rättvisa.

 Genom åren har han både lyssnat mycket på och spelat mycket med Bobo Stenson.

– Han är verkligen en viktig gestalt inom jazzmusiken. Han är en mångfacetterad musiker som har förmågan att skapa magi, vilket jag har fått uppleva på nära håll.

Bobo Stenson sätter alltid sin personliga prägel på det material han förvaltar och hans tonspråk har en tydlig identitet, erfar Joakim Milder.

– Hans spel kan vara både lågmält och explosivt, men det finns alltid en intensitet i hans tonfall.

Han ser nu fram emot en turné som han önskar ska bli stimulerande och rolig för Bobo Stenson.

– Och så hoppas jag att man som lyssnare får en tydlig bild av hans stora spännvidd som musikskapare och hans djupa kapacitet. För han är ju, åldern till trots, verkligen en nutida musiker som hela tiden utvecklas.