Sofia Monroy tilldelas det prestigefulla Rubus Articus-stipendiet

Rubus Arcticus, region Norrbottens Utvecklingsstipendium för konst och kultur. Stipendiet á 100 000 kr delas årligen ut till fyra stipendiater med anknytning till Norrbotten. I år blev en av dessa Sofia Monroy, som vi åker ut på turné tillsammans med i februari , i ett samarbete med BD Pop.

– Det är helt fantastiskt och ärofyllt, det är väldigt svårt att ta in fortfarande. Det är så fruktansvärt duktiga konstnärer och musiker som fått det tidigare och att jag nu är en av dem känns helt fantastiskt!

20-åriga Anna-Sofia Monroy, som hon egentligen heter, är uppvuxen i Luleå men numer bosatt i Stockholm. Efter medverkan i Idol 2015, jobb som programledare på Disney Channel har hon under året tagit medvetna karriärsteg.

– Jag har påbörjat ett nytt artistprojekt som jag har jobbat väldigt mycket med bakom, det är först i år som jag har börjat släppa material, tre singlar har det blivit. Jag är signad till ett nystartat managementbolag som heter Femme Mgmt, som bara representerar kvinnor och queerpersoner. Som ung kvinna känns det så bra att få en knuff i karriären i den här mansdominerade branschen och ha möjlighet att få vara så kreativt ansvarig i mina verk som jag har varit hittills!

Sedan ungdomsåren i Luleå har hon återkommande samarbetat med Norrbottens populärmusikaliska plantskola BD Pop, som tillsammans med oss genomför en turné med artisterna Josef Love, Tall Blonde och Sofia Monroy. 

– Grunden i min musik bygger mycket på soul, vilket jag tycker ett storband verkligen signalerar, så att jag får göra den här turnén med Norrbotten Big Band känns helt fantastiskt. De är så kompetenta musiker och att få uppträda med dem med mina egna låtar har varit en dröm, säger Sofia Monroy apropå turnén.

SVT-inslag från prisceremonin där Sofia Monroy sjöng.