– Det är ett privilegium att spela med Bobo Stenson

Ulf Adåker och Bobo Stenson har bott grannar i Birkastan i Stockholm. De har känt varandra i många år och har musicerat mycket tillsammans.
– Han är en av de allra främsta svenska jazzmusikerna. Det har varit ett privilegium att spela med honom vid så många tillfällen.

 Ulf Adåker, född 1945, är jazzmusiker, kompositör, arrangör och tidigare lärare vid Kungliga musikhögskolan. Trumpet är hans instrument.

adaker3.jpg

– Jag har ju hållit på med musik i 60 år så musik finns hela tiden i huvudet, men just att skriva för lite större besättningar är väldigt stimulerande. Det kräver mycket mer organisation, blir mer komplicerat men ger också fler valmöjligheter.

Därför blev han glad när han fick förfrågan om att skriva något till Bobo Stenson. Men det är inte första gången. 1999 fick han i uppdrag av Sveriges radio att skriva en konsert för Bobo Stenson. Den framfördes samma år i Berwaldhallen av Bobo Stensons trio, musiker från radiosymfonikerna och jazzmusiker.

– Verket var tydligen något avancerat för sin tid. Det inte blev särskilt uppmärksammat, utan försvann på något vis.

På senare år har Bobo Stenson lyckats köpa loss inspelningen av radion så nu ska den ges ut av ECM, det tyska skivbolag han är knuten till sedan många år, berättar Ulf Adåker. 

– Det känns roligt. Och nu 20 år senare skriver jag för honom igen.

Om världen är mogen att ta emot musiken denna gång återstår att se.

– Det är ju ganska exklusiv musik, säger Ulf Adåker med glimten i ögat.

Det nyskrivna verket för Bobo Stenson består av två delar. Den första heter ”The Recreator”.

– Det är inget riktigt ord på engelska, men jag tänker att det handlar om någon som återskapar. Det är ju det man gör som jazzmusiker – återskapar en tradition och utvecklar den, vilket Bobo ett bra exempel på.

Den andra delen, ”Duende/Pasodoble”, har spanska influenser. Själv är Ulf Adåker mycket spänd på att höra musiken när konsertturnén når Fasching i Stockholm.