– Bobo Stenson är en hjälte för mig

Från tv-serien Sopranos har isländska Anna Gréta Sigurðardóttir hämtat inspiration till det stycke hon har skrivit till Bobo Stensons turné.

Jazzpianisten och kompositören Anna Gréta Sigurðardóttir, född 1994, kommer från Island, men bor sedan fem år tillbaka i Stockholm där hon har utbildat sig på Kungliga musikhögskolan.

Titeln till det stycke hon har skrivit till Bobo Stenson är ”Carry me across the sky” och kommer ett indianskt ordspråk som i sin helhet lyder: “Sometimes I go about in pity for myself, and all the while, a great wind carries me across the sky”, vilket betyder ”Ibland går jag omkring och tycker synd om mig själv, och hela tiden bär mig en stor vind över himlen”.

Det var när hon satt och tittade på alla säsonger av tv-serien Sopranos och huvudkaraktären, Tony, mot slutet hade blivit skjuten och låg halvdöd i sjukhussängen som hans dotter kom med en lapp med just det ordspråket och la vid hans säng.

- Jag tyckte det var ett härligt ordspråk. Även om livet är svårt ibland och vi tycker synd om oss själva finns det kanske en högre makt som hjälper oss utan att vi är medvetna om det.

När tv-karaktären blev frisk igen började han leva efter den devisen.

Anna Gréta Sigurðardóttir berättar att hon har lyssnat på Bobo Stenson i många år, även medan hon bodde på Island, och blev glad att få skriva någonting som just han skulle spela.

- Det var otroligt kul. Han är en hjälte för mig.

Hon har försökt skapa ett verk med en enkel melodi som utgångspunkt.

- Jag har fått uppfattningen att han gillar enkla melodier och hoppas att det jag har skrivit är något han kommer att trivas med att spela.