Året med Genevieve Artadi - Composer in Residence 2019

Under 2019 fick Norrbotten Big Band den stora äran att ha Los Angeles - artisten Genevieve Artadi som huskompositör. 

 Genevieve Artadi är kanske mest känd som ena halvan av Los Angels-duon KNOWER, som slog igenom med dunder och brak för några år sedan. Deras elektropopfunk har gett dem en mycket trogen publik världen över men även på sociala medier och Youtube där deras videor ses av miljoner tittare. 2017 var de också förband till giganterna Red Hot Chili Peppers under en världsturné.

 KNOWER turnerade med Norrbotten Big Band 2017 i Norrbotten men gav även en exklusiv konsert på Fasching i Stockholm. En konsert som sålde slut på bara några timmar. Publik som inte lyckas få biljetter till Stockholmskonserterna tog sig ända till Luleå för att få uppleva KNOWER i ett ”big band blow out” som Louis Cole (andra halvan av duon) och Genevieve Artadi brukar kalla deras musik när den kombineras med storband. 

Genevieve#2.jpg

 Intervju med Genevieve Artadi den 29 oktober 2019

 Berätta lite om Knowers tidigare samarbete med NBB!

– Samarbetet mellan Knower och Norrbotten Big Band var så kul! Joakim Milder var en dröm att arbeta med. Hans arrangemang var coola och ”funky”, och bandet spelade så vackert. Det var spännande att höra våra låtar framföras i det formatet för första gången. Plus att alla var så trevliga!

 Vad tänkte du när du fick frågan om att vara Composer in residence?  

Genevieve#14.jpg

– Jag tänkte, "Oh man, kan jag verkligen göra det här?" Jag hade tidigare undrat om jag någonsin i mitt liv skulle skriva ett större, episkt, projekt, och när inbjudan kom tog jag det som en utmaning från universum. Jag var nära på att fega ur men det gjorde jag inte och jag är så glad för det!

 Berätta om några av låtarna!

– Jag har försökt få variation i ”groovet” och känslan i varje låt. Jag har gjort en houselåt som heter "Black Shirts" om mina vänner och hur jag saknade Louis när han åkte på turné till Kina. Den är påverkad av både Louis och Kraftwerk, och det är också med ett trombonsolo. Det finns en vals-liknande låt om att ge efter för dagens krav när jag bara vill ligga i sängen med min pojkvän. Den låten har många snabba skalor och tvingade mig hitta ett sätt att skriva som inte kväver trumpetspelarna!   

Genevieve#9.jpg

 Hur är det att arbeta i Luleå?  

– Jag älskar verkligen att arbeta i Luleå. Det är en vacker och fridfull plats, lätt att få god mat och coola jackor! Jag har absolut inget lokalsinne, så att kunna gå en rak linje från hotellet till Kulturens Hus på fem minuter är perfekt för mig, speciellt efter alla kvällarna som jag sitter till sent och pillar med korrekturen av noterna! När det gäller arbetet har varje enskild person varit snäll och hjälpsam. Musikerna är badass och Joakim är en ninjamästare!