Lennart Strömbäck ny program- och planeringschef för Norrbotten Big Band!

Nu är det klart att Lennart Strömbäck tillträder som program- och planeringschef för Norrbotten Big Band. Inom jazzvärlden är Lennart Strömbäck ett välbekant namn, han har bland annat arbetat dryga 25 år som konstnärlig ledare för Umeå Jazzfestival, är ordförande för Musikverkets konstnärliga råd och har under sex år, fram till hösten 2016, ingått i styrelsen för Europe Jazz Network som organiserar klubbar och festivalarrangörer inom jazz och improvisation. Med det så kan han tillföra Norrbotten Big Band såväl det nationella som det internationella perspektivet.

– Vi är enormt glada över att få välkomna Lennart Strömbäck till Norrbottensmusiken som program- och planeringschef för Norrbotten Big Band. Med den mångåriga erfarenhet och det gedigna nätverk i jazzvärlden han besitter ser vi att potentialen för Norrbotten Big Band ytterligare kan växla upp och gå in i en ny intressant fas, säger Anna Jirstrand Sandlund, Länsmusikchef på Norrbottensmusiken.

Lennart Strömbäck ser fram emot att ta sig an uppdraget och är sedan tidigare redan bekant med Norrbotten Big Band och dess konstnärlige ledare Joakim Milder.

– Det är ju en riktigt grym orkester att få äran att jobba med så jag känner mig verkligen hedrad. Joakim och jag känner varandra sedan långt tillbaka. På 90-talet tog vi fram ett förslag till musikutbildning på uppdrag av Umeå universitet.

Under sin tid på Norrlandsoperan har Lennart Strömbäck också varit med på flera samproduktioner med Norrbotten Big Band, däribland samproduktionen Best of Bacharach under 2007 tillsammans med Norrlandsoperans symfoniorkester. Nu ser han fram emot att lära känna Norrbotten Big Band mer och på så vis hitta hur de ska kunna nyttja hans kompetenser på bästa sätt.

– Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften. Det ska bli spännande att i dialog med orkestern se hur jag kan bidra. Jag tänker att min långa yrkeserfarenhet inom branschen kan bidra med värdefulla erfarenheter och bra kontakter. Sedan ska det bli särskilt roligt eftersom jag är uppvuxen i kalix. Jag började min karriär på Rikskonserter Övre Norrland så det känns lite som att cirkeln sluts. Norrbotten är ju ett färgstarkt län med sin kulturella mångfald.