I många år drömde ett par eldsjälar hos Norrbottensmusiken om en professionell kammarensemble i länet. När Norrbotten NEO bildades 2007 blev drömmen verklighet, med råge. Sedan dess har genomslaget i det svenska musiklivet även fått internationella dimensioner.
– Norrbotten NEO har sin storhet i att förena teknik och kompetens, klassisk skönhet och elegans, och därmed anta de utmaningar som vår tids tonsättare ställer, säger Petter Sundkvist. Han är professor i orkesterdirigering vid Luleå tekniska universitet och var ensemblens konstnärliga ledare de första sex åren. Han slår fast att den nu är en omistlig del av det svenska musiklivet, ja i vissa avseenden dess dynamo.
– Visst har det begåtts misstag och en del projekt har inte nått hela vägen. Så bör det vara i en verksamhet som vill visa nya vägar framåt. Idag är jag omåttligt glad över förmånen att ha varit en del av den pionjärsverksamheten, säger Petter Sundkvist.
han bar på en vision om att skapa något av professionell karaktär inom den västerländska konstmusiken som norrbottningarna kunde identifiera sig med
Kjell Englund, nu vd och konstnärlig ledare för NorrlandsOperan, väntade i 20 år på att hans dröm skulle bli sann. När han anställdes vid Norrbottensmusiken 1988, bar han på visionen om att skapa något av professionell karaktär inom den västerländska konstmusiken som norrbottningarna kunde identifiera sig med. 1992 togs första steget när Norrbottens Kammarorkester bildades, med honom själv som producent och Petter Sundkvist som konstnärlig ledare. Fem år senare togs nästa steg när Piteå Kyrkoopera och Piteå Kammaropera bildades. Men Norrbottens Kammarorkester var en deltidsorkester, med musiker som hade andra jobb. Den tredje pusselbiten fattades.
– Petter och jag drev idén om en professionell nationell ensemble, som förutom att stå på egna ben skulle fungera som stämledare i orkestern och vara operornas fasta musiker, säger Kjell Englund.
Möten med berörda politiker och tjänstemän påsken 2006 skedde i medvind: Ingen i hela landet tog ansvar för den nya musiken på hög nivå. I den nya statliga orkesterutredningen presenterades musikverksamheten i Norrbotten med positiva och nyfikna ordalag. Dessutom låg invigningen av två nya norrbottniska konserthus endast något år bort: Kulturens hus i Luleå och Studio Acusticum i Piteå. ”Det har länge funnits behov av en ensemble i Sverige som har inriktning mot samtida konstmusik”. Så sa dåvarande generaldirektör Kristina Rennerstedt när Statens kulturråd tillslut satsade på en nationell ensemble tillsammans med Norrbottens läns landsting och Piteå och Luleå kommuner.
– Efter någon dags eufori infann sig en viss oro. Tanken var ju att vi skulle vara med och inviga Kulturens hus vid årsskiftet. I januari 2007 invigdes Kulturens hus med bland andra Norrbotten NEO som medverkande. Humlan flög!
– Många personer gjorde ett hängivet arbete under denna tid och så, 13-14 januari 2007, invigdes Kulturens hus med bland andra Norrbotten NEO som medverkande. Humlan flög! konstaterar Petter Sundkvist.
Han förklarar att ensemblen formades kring två handplockade musiker: Pianisten Mårten Landström och Thomas Sundkvist, violasten som tragiskt gick bort under ensemblens första år.
– Norrbotten NEOs musikaliska arv vilar på dessa två musiker och deras nätverk. Mårten med sin precision, tekniska och musikaliska kompetens och outsinliga kapacitet. Den rutinerade filharmonikern Thomas vars violaspel i ett eftermäle beskrevs som ”en väldigt personlig klang som kunde vara kraftfull utan den minsta hårdhet – och mjuk som den sötaste honung”.
Mårten Landström minns uppbyggnadsskedet som en period när många spännande saker skedde. Inte minst då Norrbotten NEO spelade i länets bygdegårdar, men också i större sammanhang.
– Ett minne som jag alltid bär med mig är hyllningskonserten för Thomas Sundkvist. Annat är vårt samarbete med den världsberömda tonsättaren Chaya Czernowin och konserterna vid festivalen Stockholm New Music, säger han.
Det är förstås fantastiskt att få ha så fina musiker som stämledare i Norrbottens Kammarorkester
Norrbottens Kammarorkesters nuvarande producent Håkan Ekman beskriver musikerna i Norrbotten NEO som en stor tillgång för såväl kammarorkestern som kammaroperan och kyrkooperan.
– Det är förstås fantastiskt att få ha så fina musiker som stämledare i Norrbottens Kammarorkester och ensemble i våra föreställningar för Piteå Kammaropera och Piteå Kyrkoopera.
Idag har man ingen fast dirigent för Norrbotten NEO utan bjuder in handplockade gästdirigenter till varje produktion. Men en ny konstärlig rådgivare har man funnit i en av ensemblemedlemmarna.
– I och med att musikerna i Norrbotten NEO har så stor erfarenhet av orkestermusik och orkesterrepertoar, är det naturligt att de fungerar som ett viktigt bollplank när vi planerar kammarorkesterns verksamhet. Det härhar blivit extra tydligt nu när Norrbotten NEOs cellist Elemér Lavotha fungerar som konstnärlig rådgivare för orkestern.