- Jag skrev min första dikt till en tjej i 8:an

Han drömde om ett liv som rockstjärna. Men bestämde sig för att sadla om till författare. Det är vi glada för när vi hör Hakkaspoeten David Väyryens poesi om vardagen, politik och barnuppfostran. Nu möter han vår ensemble Norrbotten NEO i en unik konsert i Kangos.

Allhuset, Kangos, 3 september kl 19. (Arrangör är Pajala kommun. Biljettpris 100 kr.)

Han har tilldelats tidningen NSD:s Kulturpris och Region Norrbottens kulturstipendium, Rubus Arcticus – och som om det inte vore nog har han nominerats till Katapultpriset och Borås Tidnings debutantpris. Ja, David Väyrynens allra första diktsamling Marken som kom förra året har redan sålt slut flera gånger om.
Men det var inte dikter utan låttexter som David Väyrynen började skriva redan i ung ålder. Drömmen om att bli en känd rockstjärna fanns där och han sneglade gärna på Hasse Carlsson i Noice och Kurt Cobain i Nirvana. Trots att musiken och låttexterna var i fokus pockade dikterna på så han skrev sin första redan i åttonde klass, till en tjej, som han faktiskt fortfarande är vän med än idag. Han fortsatte producera romantiska dikter under hela gymnasietiden samtidigt som han höll på med musiken. Men så drabbades han av tinnitus, och det blev problem med hörseln, och där någonstans dog tanken på rockstjärnelivet.
– Jag kanske ska  bli författare istället tänkte jag då, berättar Väyrynen.
Till diktsamlingen Marken hör en EP med fyra tonsatta dikter ur boken, här finns också inläsningar och ljudkonstverk.
Och det är här Norrbottensmusikens kammarmusikensemble Norrbotten NEO kommer in i bilden. De sju musikerna har redan tidigare arbetat med andra poeter.
– Jag ser hemskt mycket fram emot att få uppträda tillsammans med Norrbotten NEO, säger David Väyrynen. Det kan bli spännande, särskilt med tanke på att ensemblens musik av många säkerligen uppfattas som svårtillgänglig, medan mina dikter har lyfts fram som motsatsen.
Under klubbkvällen kommer vi få höra Väyrynen läsa sina dikter om barnuppfostran, politik och det dagliga livet.
– Jag ser fram emot att presentera dem för publiken i Kangos.
I konserten får vi även höra verk av tonsättarna Klas Torstensson, Krister Hansén, Marcus Fjellström och Andrea Tarrodi.