Dags att söka vår världsunika utbildning!

Nu kan man söka till andra upplagan av den unika utbildningen Norrbotten NEO Contemporary Music Academy vid LTU i Luleå som är en ettårig masterkurs (60 poäng) i ensemblespel för ny musik, med sista ansökningsdag 15 jan 2020.

Kursen med inriktning mot ensemblespel av ny musik har internationellt intag till de sju platserna, en för varje instrument i Norrbotten NEO. Handledare för utbildningen är just musikerna i Norrbotten NEO som både kommer att ha enskilda lektioner och även vara med i ensemblesammanhang. Förutom egna konserter kommer eleverna i akademin dela scen med Norrbotten NEO i minst två produktioner per år. De fyra deltagarna i årets uppsättning av Norrbotten NEO Contemporary Academy kommer delta i sin första sådana produktion i januari, under det återkommande samarbetet mellan kompositions- och dirigenteleverna på Musikhögskolan i Piteå och Norrbotten NEO, som framför deras nyskrivna verk - den här gången med fyra av instrumenten dubblade av eleverna i akademin!

–Det är en unik möjlighet, det finns inga sådana här akademier på andra ställen. Det är en väldigt speciellt satsning, därför lockar den sökande även utanför landsgränserna, säger Erik Enström, enhetschef och konstnärlig ledare för Norrbotten NEO.

Petter Sundkvist, dirigent och ledamot i Kungliga Musikaliska akademien, är kursansvarig och examinator.

Petter Sundkvist.jpeg
Dirigent och kursansvarig, Petter Sundqvist

På vilket sätt är denna nya utbildning viktig?

– Sedan Norrbotten NEO bildades 2007 har vi haft ett nära samarbete, speciellt med kompositions- och dirigeringsstudenter. Vi kände från båda håll att det var dags för ett nytt offensivt steg. Musikhögskolan i Piteå har sedan tre år en mycket framgångsrik Orkesterakademi som drivs i samarbetet med Kungliga Filharmonikerna och på plats i Stockholms konserthus. Norrbotten NEO Contemporary Music Academy bygger på erfarenheterna från Orkesterakademien.

– Högre musikutbildning har sitt huvudfokus på den traditionella repertoaren. Att bemästra de klassiska konserterna kräver ett långt och dedikerat arbete. I nykomponerad musik möter du ofta alternativa spelarter, mikrotonalitet och de utmaningar som följer med detta. Vi ser också utbildningen som en viktig möjlighet att stärka dialogen och samarbetet mellan musiker och tonsättare.

Här ansöker du till utbildningen!

Möt musikerna i Norrbotten NEO!