– Musiken uttrycker ärliga känslor – från glädje till sorg!

Nu när internationellt erkände violinisten Ulf Wallin gästar vår kammarorkester står romantiken och svallande känslor i fokus. Wallin framträder till vardags såväl som solist och som kammarmusiker och hans arbetsfält sträcker sig över Europa, Asien och USA. Nu är vi glada att kunna presentera honom för vår publik i norra Sverige.

Romantikens ungdomsskede och glansperiod tonar fram, när violinisten Ulf Wallin leder Norrbottens Kammarorkester och dessutom medverkar som solist. Den sprudlande musiken är skriven av unga kompositörer i dramatiska skeden av livet. Ulf Wallin som tidigare har arbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen och Walter Weller och är ledamot av Kungl. Musikaliska akademien, är entusiastisk inför att framföra den och konstaterar att konsertprogrammet passar både orkestern och publiken.

– Musiken uttrycker ärliga känslor, från glädje till sorg, och visar en ensemble ur många olika synvinklar och aspekter.

Ulf Wallin vill alltid veta vad som står bakom noterna i de verk han tar sig an. Denna gång är bakgrundshistorierna mycket dramatiska, ibland roliga, ibland sorgliga.

historierna bakom verken är dramatiska – och roliga

Med ett glittrande leende berättar Wallin om den tjeckiske ikonen Josef Suk (1874–1935). Han var kär i Dvořáks dotter och ville gifta sig med henne.

– Ynglingen förstod att han måste göra sitt mästerprov. Dvořák ville försäkra sig om att hans dotter skulle bli väl försörjd och sa, att först måste Suk skriva ett verk som är minst lika bra som Dvořáks egen serenad, den som alla känner till. Det sprudlar av känslor.

Dvorák ville försäkra sig om att hans dotter skulle bli väl försörjd och sa, att först måste Suk skriva ett verk som är minst lika bra som Dvoráks egen serenad!

Mendelssohns (1809–1847) stycke är också känslofyllt. Han var bara tolv år när han skrev sin Violinkonsert i d-moll. I det aktuella konsertprogrammet presenteras också ett lättsamt, humoristiskt stråkstycke av Nancy Dalberg (1881–1949) som var verksam i Danmark. Som pricken över i spelas Stenhammars (1871–1927) Romans i f-moll.

– Ett av de allra vackraste verk s m skrivits i svensk musikhistoria, säger Wallin.