– Öppna ditt hjärta för musiken

Norrbottens Kammarorkester dirigeras i denna konsert av fransmannen Pierre-André Valade. Valade har prisats för sina framföranden av nutida musik och anlitas regelbundet av orkestrar världen över. Vi är stolta att presentera honom som vår gästdirigent nu när vi spelar upp musik från 1800- tal till nutid.

– Genom musiken kan du få tillgång till många olika kulturer. När man arbetar som dirigent måste man ständigt öppna upp sig för musik med varierande ursprung, oavsett om det är rent geografiskt eller från olika tidsperioder, berättar Pierre-André Valade. Just det är också en del av tjusningen med mitt arbete och något som jag uppskattar väldigt mycket, att se vad som kännertecknar olika stilar och lära mig var ett stycke musik har sina rötter. Men du behöver förstås inte vara en proffsmusiker eller dirigent för att uppskatta det program vi ska framföra – du behöver bara öppna ditt öra, och ditt hjärta!

Den första halvan av programmet består av verk som har sitt ursprung i Frankrike. Vi börjar med Gilbert Amy, en framstående fransk kompositör som firade sin 80-årsdag förra året, vars kompositioner alltid är lika eleganta och raffinerade. Vi har valt Après: Ein … Es Praeludium, komponerat för två horn och stråkar.   

Programmet fortsätter med ett av de vackraste pianoverken.
– Ja, vi spelar eminente Camille Saint-Saëns andra pianokonsert, från 1800-talets Frankrike. Min förhoppning är, trots olikheterna i denna första del av programmet, att publiken hör färgerna som binder musiken samman. Här får vi höra Norrbotten NEOs fantastiska pianist Mårten Landström som solist.

i denna pianokonsert hör vi fantastiska Mårten Landström som solist

Det presenteras också ett aldrig tidigare framfört verk, på marimba.
– I den andra delen av konsertprogrammet kommer vi att presentera ett uruppförande. Daniel Saur, till vardags slagverkare i Norrbotten NEO, kommer att framföra sin nya konsert för marimba och orkester.

det är ovanligt att man vid ett uruppförande får höra kompositören själv framföra musiken

Vi har tur, för det är väldigt ovanligt att man vid ett uruppförande får höra kompositören själv framföra musiken. Det kommer att tillföra konserten en extra krydda, som vi i ensemblen kan dela med publiken. Jag ser oerhört mycket fram emot att få upptäcka detta helt nya verk under repetitionerna och välkomnar varmt Daniel till scenen för att spela det för allra första gången inför publik. 

Och så bjuder ni på en grandios avslutning?
– Ja, vi avslutar programmet med en av de mest kalejdoskopiska av alla ikoner, Igor Stravinsky, som under hela sin levnadstid med stor framgång mixade så många olika kulturer i sina kompositioner. Han var rysk, fransk och amerikansk medborgare och mycket öppen för dessa olika källor till inspiration. Hans Pulcinella har rötter i italienska kompositören Pergolesis kompositioner. Det här programmet presenterar alltså enighet i viss form, knuten till element från 1800-talet fram till vår tid, med infl uenser från kulturer som den ryska, franska, italienska – och förstås svenska. Jag, tillsammans med Norrbottens Kammarorkester, kan knappt vänta tills vi får presentera allt detta för vår norrbottniska publik!