Här är årets finalister för Solistpriset!

Kungl. Musikaliska akademiens solistprisvinnare utses den 17 januari och då får vi veta vilken solist som Norrbottens Kammarorkester får turnera med under 2021!

Nu är det klart vilka tre solister som går vidare till den stora finalen i Kungl. Musikaliska akademiens tävling Solistpriset. Vinnaren får 100 000 kr och en lång rad solistframträdanden och konsertturnéer.

De tre finalisterna är pianisten Pontus Carron från Ekerö, flöjtisten Laura Michelin från Norrköping och cellisten Kristina Winiarski från Stockholm. 

Under hösten har hundratals musiker provspelat till Kungl. Musikaliska akademiens nationella stipendier. Från dessa stipendieprov har tretton kandidater nominerats till ytterligare en uttagningsomgång där de i två dagar tävlat om Solistprisets tre finalplatser.

Finalen med Sveriges Radios Symfoniorkester går av stapeln fredagen den 17 januari kl. 19.00 i Berwaldhallen och direktsänds i Sveriges Radio P2 och på Berwaldhallens playkanal.

2018 vann cellisten Amalie Stalheim, som under hösten 2019 turnerade tillsammans med Norrbottens kammarorkester och besökte Haparanda, Luleå och Piteå med Tjajkovskij: Variationer över ett rokokotema, op.33.

Hör årets tre solistprisfinalister berätta om vad det betyder att vara med i finalen.

Om Tävlingen:

Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling, Kungl. Musikaliska akademiens största pris för yngre musiker och delas ut vartannat år. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet.

Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus och Norrbottensmusiken bidrar till priset.

Priset består av en prissumma på 100 000 kronor. I priset ingår också en turné arrangerad av Musik i Syd samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Vinnaren får även en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester, en solistturné med Norrbottens kammarorkester och ytterligare en solistturné med Musica Vitae. I priset ingår även en rad inspelningar och sändningar med Sveriges Radio P2.