– Jag dirigerar en skönhetsupplevelse


Att musiken är förenande och betyder mycket i svåra stunder fick prisbelönte dirigenten David Björkman erfara i mars när han inledde en konsert med en tyst minut efter terrordådet i Stockholm.
Den kyrkoopera han nu ska dirigera på en turné i Norrland, med musik av Sven-David Sandström, kan ge samma varma upplevelse tror Björkman.

Vi når David Björkman, som började sin musikerbana som violinist, på språng i vår huvudstad dit han precis återvänt efter en Sverigeturné med Livgardets dragonmusikkår som han sedan förra året är ny musikdirektör och konstnärlig ledare för.
– Vi har precis haft en kollationering inför repetitionsstarten av Under en kvinnas hjärta. Det var fint att träffa hela det kreativa teamet samtidigt. Jag känner mig inspirerad att ta tag i föreställningen.

Mira Bartovs regi är något som berört David Björkman och något han tror vi alla kan ta till oss.
– Jag blev mycket tagen att få höra Mira läsa sin text vid kollationeringen. Eftersom jag är pappa själv, det handlar ju delvis om födelseundret, och det finns punkter hur man förhåller sig till sitt barn och till sig själv. Mira pratade också om hur man kan hitta sig själv i alla åldrar – jag tänker på min egen ålder och var jag är i livet. Dramat handlar om ämnen som berör oss alla.

David Björkman är född och uppvuxen i Skellefteå och lovordar sin skolgång.
– Det var en underbar musikskola i Skellefteå med många fina lärare och ett rikt kammarmusikliv. Orkesterföreningen var ockås kanonbra som lät folk vara med.

I Under en kvinnas hjärta dirigerar han Norrbotten NEO och sångarna.
– Musikerna var ju i sin förra opera Stilla min eld en del av scenen men här är de fonden och grunden till det sångarna gör.
Vi har två damkvartetter i form av solister och den lilla kören som tillsammans med Norrbotten NEO utgör tre tätt samarbetande grupper som bildar en enhet.

När David Björkman var på Norrlandsturné med Livgardets Dragonmusikkår i mars inträffade terrorattacken i Stockholm under de sista dagarna då de skule ge en konsert i Sundsvall.
– Det var en stor publik trots att hela landet var i chock och vi beslutade att vi ville göra någonting för att hylla offren i attacken. Musik är förenande och betyder så mycket när man känner hur skör tryggheten kan vara. En tyst minut och en del omjusteringar av programmet gjorde att vi kände att det blev ett fint umgänge med publiken. Jag har precis fått lyssna på musiken av Sven-David Sandström och det är så mycket välkomnande och vacker, en skönhetsupplevelse. Ändå kan den vara grimaserande och otäck ibland men för det mesta fyller det kyrkorummet med värme och ramar in texten väldigt fint.