– Att sjunga något tar mycket längre tid än att säga det

Hennes pjäser har genom åren spelats på Dramaten, Stockholms stadsteater, Göteborgs stadsteater, Månteatern och Moomsteatern och på en rad internationella scener och nu välkomnar vi henne till Piteå Kammaropera!

Hej Ann-Sofie Bárány, kan du berätta om librettot till BLY? Hur har processen från idé till färdigt libretto sett ut?

- Historien jag berättar i BLY har jag burit med mig länge. Att få skriva den i operans unikt känslomättade gestalt har känts alldeles rätt. Ingen konstform kan som operakonsten skildra hjärta och smärta.

- För mig som kommer från dramatiken har det varit en intressant utmaning att försöka sila fram den poetiska och berättande kärnan i varje skeende – att sjunga något tar mycket längre tid än att säga det. Både Karólína Eiríksdóttir och Mellika Melouani Melani har hjälpt mig att finna den slutliga, slanka texten och för det är jag tacksam. Vi har också haft kolossalt roligt!

Ingen konstform kan som operakonsten skildra hjärta och smärta.

Vad vill du att publiken ska ”ta med sig” när de lämnar konsertsalen?

- Känslor!

Är det någonting (förutom föreställningen) som du ser lite extra fram emot?

- Jag hoppas komma på både premiären och under repetitionsprocessen. Piteå känner jag till via mina kära ingifta släktingar som lockat mig till sig. Jag har en dröm att någon gång hyra husbil och utgå från Piteå. Men den här gången hoppas jag hinna med att se lite av er fantastiska skärgård.

Mer om Ann-Sofie

Ann-Sofi Bárány är dramatiker, librettist och psykoanalytiker och även verksam som dramaturg, pedagog och föreläsare. Hon debuterade 2006 med den uppmärksammade och prisade pjäsen Babydrama, skapad i nära samarbete med regissören Suzanne Osten och Unga Klara. Genom åren har hennes pjäser spelats på Dramaten, Stockholms stadsteater, Göteborgs stadsteater, Månteatern och Moomsteatern och på en rad internationella scener. Hon har också verkat som librettist och dramaturg i en rad intressanta samarbeten.