– Jag vill att publiken ska lämna föreställningen och känna lusten efter ännu mer scenkonst

Bakom scenografin och ljusdesignen till årets operauppsättning hittar vi Bengt Gomér. Han har sedan 1990 varit verksam som scenograf och ljussättare på teatrar och operahus runt om i Sverige och ute i Europa. Senast han arbetade med Piteå Kammaropera var 1999 och vi är glada över att kunna välkomna honom tillbaka till Norrbotten igen.

Kan du berätta om hur du arbetat när du skapat scenografin och ljusdesignen till operan BLY?

- Jag har jobbat med något som på tyska kallas ”Einheitsbild”, och det är alltså en scenbild som inte förändras i stort men som med mycket små medel och en hel del fantasi kan komma att föreställa ett flertal olika miljöer.

Du har tidigare samarbetat med BLYs regissör Mellika Melouani Melani – hur har eran process sett ut?

- Det är så roligt att jobba med Mellika Vi har ett samarbete sedan många år och har bland annat gjort föreställningar tillsammans på Göteborgs stadsteater, Teater Tribunalen, Dramaten och Folkoperan i Stockholm. Vår process består av en grundlig research av text och musik och så får vi mycket inspiration från bildkonsten och filosofin.

vi har fått mycket inspiration från bildkonsten och filosofin

I arbetet med BLY – är det någon del som har varit extra svår att få till, som har krävt nya tankesätt eller nya lösningar?

- Att första scenen utspelar sig på en rullskridskohall och att sångarna rusar fram i ett lustfyllt rus – som om allt annat omkring dem står stilla.

Vad vill du att publiken ska ”ta med sig” efter att de sett operan BLY?

- Jag vill att de ska lämna föreställningen och känna lusten efter ännu mer scenkonst.

Du har ju arbetat med Piteå Kammaropera tidigare – hur känns det att komma tillbaka, är det någonting (utöver föreställningen) som du ser, lite extra, fram emot?

- Ja precis, jag har arbetat med Piteå Kyrkoopera och Piteå Kammaropera tidigare i operaföreställningarna Nox Angustie och Kafkas Chimp – men det är över tjugo år sedan. Då var det vinter och otroligt kallt och vackert så nu ser jag fram emot att få se Norrbotten i sensommarskrud som kanske har hunnit övergå till höstfärger.

Mer om Bengt

https://bengtgomer.com/