- Jag har försökt att få fram ett så trovärdigt, ärligt och kärleksfullt genomsnitt av en familj

Välkommen tillbaka till Piteå Kammaropera säger vi till kostymdesignern Helle Carlsson. Senast våra vägar korsades var 2016 när hon gjorde kostymen till kammaroperan Stilla min eld. 

Hur känns det att jobba med Piteå Kammaropera igen?

- Det är inspirerande att få återkomma till ett så modigt kompani, som satsar på nyskriven opera och har så högt i tak vad gäller de konstnärliga uttrycken. 

Det är inspirerande att få återkomma till ett så modigt kompani, som satsar på nyskriven opera och har så högt i tak vad gäller de konstnärliga uttrycken. 

Kan du berätta om kostymerna till BLY? Hur har din process sett ut? Vad har inspirerat dig?

- Min process har varit en kollektiv process med det konstnärliga teamet. Vi har rört oss både inom egna erfarenheter och andras när vi arbetat med tematiken i Ann-Sofie Báránys libretto. I min ateljé har jag tecknat mycket och försökt att få fram ett så trovärdigt, ärligt och kärleksfullt genomsnitt av en svensk familj.

Är det någon del som har varit extra klurig att få till, som kanske har krävt nya lösningar eller något som du är extra nöjd med?

- Den största utmaningen var att hitta en lösning på hur man gestaltar barnkaraktärer på scenen, som spelas av vuxna sångare. Där har vi använt oss av en masklösning med så kallade ”lösa delar” som jag tror kommer att visas på scen för första gången någonsin i just den här väldigt naturtrogna utformningen.

Är det någonting (utöver föreställningen) som du ser fram emot när du kommer upp till Piteå och Norrbotten igen?

- Jag ser fram emot att få utforska den norrländska skärgården. 

Mer om Helle

Helle Carlsson är kostymdesigner, utbildad bland annat på Dramatiska Institutet. Yrkesverksam sedan 2007 inom film, tv, teater, opera och dans. Förutom arbetet på Sveriges ledande teater- och operascener har hon stått för kostymdesignen till tv-produktioner som Grotescos sju mästerverk och ett stort antal studioprogram, långfilmer, kortfilmer, musikvideos och scenproduktioner.