- I den här historien är det stora kontraster

Karólína Eiríksdóttirs katalog innehåller orkestermusik, opera, solokonserter, kammarmusik, körmusik, kammarmusik och datormusik. 2016 nominerades hon till Nordiska rådets musikpris för operan MagnusMaria och nu samarbetar hon med Piteå Kammaropera i operaföreställningen BLY. 

Kan du berätta om musiken till operan BLY? Hur har din process, från första noten till färdigt verk sett du?

- Först så måste man lära känna historien och försöka förstå karaktärerna, deras känslor, vilken typ av atmosfär som ska skapas och så vidare.

- I den här historien är det stora kontraster – allt från det alldagliga familjescenerna till starka, desperata känslor. Allt detta ska på något sätt reflekteras i musiken.

Allt detta ska på något sätt reflekteras i musiken

Vilken känsla vill du att musiken ska förmedla? Vad vill du att publiken ska ”ta med sig” när de lämnar konsertsalen?

- Musiken, texten, scenografin och kostymerna ska tillsammans, förhoppningsvis, skapa en känsla hos publiken, att de bryr sig om de här personerna och deras öden.

Är det någonting som du ser fram emot i och med att repetitionerna börjar? 

- Jag ser verkligen fram emot att se och höra resultatet av allt hårt arbete av alla inblandade och att få träffa alla talangfulla människor som har gjort det här möjligt. Vissa av dem känner jag sedan tidigare men de flesta har jag enbart träffat digitalt via Teams-möten.

- Sen så är det alltid trevligt att besöka Sverige.

Mer om Karólína

Karólína Eiríksdóttir är en isländsk tonsättare, bosatt i Reykjavik, där hon har en central roll i musiklivet. Hennes katalog innehåller orkestermusik, opera, solokonserter, kammarmusik, körmusik, kammarmusik och datormusik – verk som framförts i de flesta av Europas länder, men också i Japan, USA och Argentina. Bly är hennes femte opera i ordningen. Tidigare har hon bland annat samarbetat med den kände isländske författaren Sjón i operan Skuggaleikur. För operan MagnusMaria nominerades hon 2016 till Nordiska rådets musikpris.

http://kontra.org/