Andrej Power

Violinisten Andrej Power är förste konsertmästare i Kungliga Filharmonikerna och känd för sin mästerliga skicklighet, sitt ärliga musicerande och enastående klang. Som solist har han framträtt runt omkring i Europa, men också i USA och Kina. Nu gäster han Norrbottens Kammarorkester som solist och konsertmästare.

Andrej Power (f. 1988) är sedan hösten 2014 Kungliga Filharmonikernas 1:e konsertmästare. Före det hade han under flera år samma position i Norrköpings Symfoniorkester.

Som 23-åring vann Andrej Power 2011 första pris i den prestigeladdade Ljunggrenska tävlingen för unga musiker. Motiveringen löd ”Med mästerlig hantverksskicklighet, ärligt musicerande och en enastående klang förmår han föra den stora violintraditionen vidare.” Han har framträtt som solist med flertalet orkestrar i Sverige men också i övriga Europa, däribland med Moskvafilharmonikerna i traditionstyngda Tjajkovskijsalen, samt i exempelvis USA och Kina.

mästerlig hantverksskicklighet, ärligt musicerande och en enastående klang

Andrej Power är född i nuvarande Uzbekistan, men flyttade vid två års ålder tillsammans med familjen till Sverige. Han kommer från en musikersläkt och redan som treåring började han ta lektioner för sin farfar. Sitt första framträdande med kammarorkester gjorde han som sjuåring och när han var tio år var han violinsolist med symfoniorkester för första gången. Han studerade vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och Zürcher Hochschule der Künste i Schweiz. Han har också deltagit i mästarklasser i USA och Schweiz.