Jan Sandström

Den första delen i det tredelade beställningsverket Jubileumssvit är komponerat av Jan Sandström, välkänd för publiken, både som tonsättare och professor i musikalisk gestaltning vid Musikhögskolan i Piteå. Hans stycke tillägnas förstås Luleå, staden han själv lever och bor i.

Jan Sandström (f. 1954) är född i Vilhelmina men flyttade som åttaåring till Stockholm. Efter gymnasiet studerade han först vid Musikhögskolan i Piteå, och sedan på kompositionslinjen vid Musikhögskolan i Stockholm. Han återvände 1982 till Musikhögskolan i Piteå, först som lärare och från 1989 professor i komposition.

Jan Sandström har komponerat musik för många olika ensembler, men är nog mest känd för sin körmusik, operor och instrumentalkonserter. Trombonkonsert nr 1, den så kallade Motorcykelkonserten, har sedan premiären 1989 framförts vid mer än 700 tillfällen världen runt och sägs vara Sveriges mest spelade verk utomlands. Körstycket Det är en ros utsprungen framförs också det över hela världen.

Under slutet av åttiotalet utvecklades Jan Sandströms intresse för musikdramatik med radioteatern Strändernas svall, TV-baletten En herrgårdssägen och operan Bombi Bitt och Nick Carter, beställd av NorrlandsOperan. För GöteborgsOperan har Sandström komponerat två operor, Macbeth och K. Beskrivning av en kamp. Båda operorna fick stor uppmärksamhet och Dagens Nyheter beskrev den senare som ”något av det starkaste som hänt svensk operakonst på mycket länge”. Han har därefter komponerat Bellmanoperan God Natt Madame, operasmusikalen Elisa och Fair Opera för Umeå kulturhuvudstad i Europa 2014, samt 2016 Rokokomaskineriet till Drottningholmsoperans 250-årsjubiléum.

2006 fick Sandström det ärofyllda uppdraget att komponera en kantat till kungens 60-årsdag

Sandström fick 2006 också det ärofyllda uppdraget att komponera en kantat till kungens 60-årsdag. Till firandet av Carl von Linnés 300-årsdag 2007 skrev han en kantat beställd av Uppsala Universitet, och till Norges 200-årsfirande av grundlagen beställdes 2014 ett orkesterverk av Sandström. 2002 erhöll Sandström medaljen Litteris et Artibus ur konungens hand och året därefter invaldes han som ledamot i Kungl. Musikaliska Akademien. 2017 fick Sandström en Guldbagge för årets bästa filmmusik till filmen Sophelikoptern.

Sedan 2019 är han också hedersdoktor vid Umeås universitet.