Norrbottens första KulturCrew

Det var en liten, men nyfiken skara ungdomar i Jokkmokk som träffades för en digital kick-off för att starta Norrbottens allra första KulturCrew den 24 februari. Vid den första träffen fanns det naturligtvis gott om tankar och förväntningar kring projektet.

KulturCrew är ett koncept som vänder sig till barn och ungdomar mellan 10 och 18 år. Det hela går ut på att deltagarna under ledning av mentorer lär sig att planera och genomföra kulturarrangemang på sin skola, fritidsgård eller kulturskola – allt för att låta dem bekanta sig med arrangörskapets olika delar och öka deras inflytande över vilka kulturupplevelser de själva får ta del av. Konceptet är väl beprövat och startades i Danmark för att sedan gå vidare till flera svenska regioner där arbetet pågår för fullt.

I Norrbotten är Jokkmokk, Arvidsjaur och Gällivare först ut som pilotkommuner och till det här allra första mötet hade KulturCrew Bräcke i Jämtlands län bjudits in som inspiratörer. Där har man arbetat med KulturCrew sedan 2019 och nu kunde de berätta för oss om sitt kulturkafé, livesänd K-pop-konsert på sin biograf, om spelkvällar, filmworkshopar och mycket annat.

Det är väldigt roligt att se när ungdomar inspirerar varandra. Det föder en ”kan-dom-så-kan-vi-känsla”, säger Marcus Olsson, projektledare för KulturCrew Norrbotten.

Vi startade projektet redan under förra året, men pandemin har förstås gjort det svårt att komma igång. Nu har vi äntligen våra första grupper på plats och de kommer att träffas i sina kommuner tillsammans med sina mentorer regelbundet under våren. Närmare sommaren kommer vi att dra ihop alla deltagare till utbildningsdagar där ungdomarna får lära sig mer om hur man planerar och marknadsför arrangemang, om presentationsteknik, ljud och ljus.

Här kan du läsa mer om det framgångsrika arbetet med KulturCrew i Danmark där man arbetat utifrån konceptet sedan 2010: https://kulturcrew.dk (länken öppnas i ett nytt fönster)

KulturCrew Norrbotten är ett samarbetsprojekt mellan Norrbottensmusiken och föreningen Arrangörer i Norr, finansierat av Region Norrbotten och Sparbanken Nord.