Nu lyfter vår äldreomsorgspilot

Antalet äldre människor ökar stadigt i Norrbotten och vi på Norrbottensmusiken vill därför utveckla vår samverkan med kommuner som aktivt arbetar med kultur för äldre inom ramen för äldreomsorgen.

Därför provar vi nu ett ”kultur-för-seniorer”-projekt, där Gällivare och Haparanda kommuner är testpiloter, för att främja äldres tillgång till, och medskapande, i kulturlivet. Detta ska vi göra med musik av och med regionala kulturskapare som åker ut till kommunernas äldreboenden. Projektledare för vår äldreomsorgspilot är Johan Englund (även barn- och ungdomsproducent hos Norrbottensmusiken). 

Barn och Ungdomsproducent Johan Englund

– Vi är glada för att Bugarikvintetten, som ju består av musiker från länet, åker till Gällivare redan under hösten för att spela på äldreboendena där. Där kommer man spela konsert för de som orkar gå till samlingssalen, men också gå omkring i mindre konstellationer och spela för de som behöver stanna närmare sina rum.

På sikt ser vi på Norrbottensmusiken även medskapande aktiviteter för seniorer.

Länsmusikchef Anna Jirstrand Sandlund

– Vi har låtit oss inspireras av ett program som heter New Horizons som startade på Eastman School of Music (University of Rochester). Här får seniorer lära sig och delta i ensemblespel för att stärka sin psykiska hälsa och för att öka välbefinnandet - och kanske på så vis bo kvar hemma längre. Vi ser med spänning fram emot en fortsättning för vårt seniorprojekt i länet, säger länsmusikchef Anna Jirstrand Sandlund.

Bugarikvintetten:

Bugarikvintetten, som består av fem spelglada kollegor från Luleå Kulturskola, väcker nostalgi med sin medryckande musik. Nu är det dags för publiken runtom i Norrbotten att få uppleva en trivselkonsert med allt från svenska visor och finsk tango till evergreens, samt en och annan Piazzolla! Dragspelslåtar blandas med Evert Taube och andra gamla godingar som tar sig ton i form av vals och schottis. Det finns också utrymme för allsång och man ser gärna att publiken tar sig en svängom!

Medverkande: Göran Fröberg flöjt, Dag Lindberg gitarr, Lars Paulin trummor, Görel Särs dragspel och Stefan Viklund bas.

Bugarikvintetten spelar på äldreboenden i Gällivare: 

Måndag 4/11
Kl 10:30 Forsgläntan
Kl 15:00 Hedgården

Tisdag 5/11
Kl 10:30 Älvgården plan 6
Kl 15:00 Enen

För mer information om projektet, kontakta producent Johan Englund: 0920 - 23 66 70, johan.englund@norrbotten.se