Om oss

Norrbotten Big Band är ett professionellt storband som ger konserter i hela Norrbottens län men även runt om i landet och internationellt. Under det gångna året har man samarbetat med inhemska artister som gitarristen Jojje Wadenius, pianisten Mats Öberg, trummisen Morgan Ågren, sångerskorna Britta Bergström, Ida Sand och Molly Pettersson Hammar och sångaren Samuel Ljungblahd. Man har också haft gäster från USA, t ex sångaren och saxofonisten Napoleon Murphy Brock, basisten Byron Miller och sångerskorna Zad Brock och Josie James i ett samarbete med NorrlandsOperans Symfoniorkester. Genom åren har man också gjort produktioner ihop med stora amerikanska namn som trumpetaren Randy Brecker, saxofonisten George Garzone och trummisen Peter Erskine.

Under 2016 har man uruppfört 13 nya jazzkompositioner.

Joakim Milder, som idag är bandets konstnärlige ledare, har med sin musikaliska kompetens och sitt stora kontaktnät lett in bandet på några delvis nya vägar och lyft storbandet till nya höjder. En viktig uppgift som musikerna i storbandet har är att fungera som mentorer för unga jazzmusiker. De coachar, håller läger och workshops med ungdomsstorband som exempelvis Arctic Youth Jazz Orchestra (AYJO), Oulun Young Jazz Orchestra och Nordnorsk Ungdomsstorband. Storbandet bjuder även in studenter från kompositions-, musiker- och musiklärarlinjerna i landet att delta i olika workshops.

Norrbotten Big Band har kommit att bli uppskattad av både svenska och internationella kritiker och har många gånger varit Grammisnominerade, senast 2014, för skivan Emil, Pippi, Karlsson & Co i kategorin Årets barnalbum i ett samarbete med Georg och Sarah Riedel. Skivan presenterar ett antal välkända Astrid Lindgren-sånger i jazztappning för barn baserat på föreställningen med samma namn på initiativ av dirigent Örjan Fahlström.

Bandet nominerades samma år till Luleå Näringslivspris i kategorin Årets Varumärke. Storbandet fortsätter framföra jazz med stor variation och i sällskap av spännande gästartister och samarbeten. Exempelvis norsksamiska Mari Boine, danska jazzsångerskan Cæcilie Norby och engelsmannen och pianisten Django Bates har alla gästat orkestern. Andra namn är pianisten Cecilia Persson, hyllade sångerskan och kompositören Lina Nyberg och legendariske trumpetaren Jan Allan.