Arctic Light firar 20 år

2024 har det gått 20 år sedan körledaren och kompositören Susanna Lindmark drog igång Arctic Light – en scenisk vokalensemble för unga kvinnliga sångare från hela Norrbotten. En framgångssaga och ett nydanande musikaliskt växthus med stark regional identitet med det uttalade syftet att stärka individen genom inkluderande musicerande på hög konstnärlig nivå.

Genom åren har Arctic Light, som samlar sångare i åldern 15 – 25 år, givit konserter både i Sverige och utomlands och mottagit ett flertal nationella och internationella utmärkelser – 2010 blev de bland annat Årets kör i Sverige. Sedan 2008 är Arctic Light en av Norrbottensmusikens plantskoleverksamheter.

Hösten 2022 genomgick Arctic Light ett stort generationsskifte då inte mindre än 14 nya sångare bjöds in till kören som sammanlagt består av 20 korister. Redan under våren 2023 gav de sig ut på turné med ungdomsföreställningen Att vara människa, som ensemblen skapade tillsammans och i nära samarbete med estradpoeten Josefin Şîlan Karlsson, regissören Kjell Peder Johanson och körledaren Susanna Lindmark. En del av sångerna hämtades också från den uppmärksammade föreställningen Existens, som Arctic Light genomförde våren 2022 tillsammans med GöteborgsOperans ungdomskör, där sångarna också bidrog med material till text och musik.

Jubileumsåret inleds i november 2024, exakt 20 år efter den första repetitionen, och pågår under ett helt år. Naturligtvis blir det många konserter med nyskriven musik direkt för kören, som redan fått en rad inbjudningar till internationella körfestivaler, uruppföranden och möten med såväl publik som tidigare körmedlemmar. Kanske blir det också en ny cd, i så fall Arctic Lights femte i ordningen.