Arctic Light är en färgstark scenisk vokalensemble för unga tjejer i Norrbotten, som med nyfikenhet utforskar nya rum för körsången och skapar upplevelser för flera sinnen. Kören, som 2014 gick in på sitt tionde år, har idag 16 medlemmar i åldern 16–25 år från hela länet och är en kreativ växtplats där unga sångerskor har möjlighet att utvecklas, synas och växa genom att musicera tillsammans.
Sedan 2008 är Arctic Light en ungdomsverksamhet inom Norrbottensmusiken och har turnerat i både Asien och Europa,, vunnit internationella priser och uppträtt för såväl kungligheter som för barn i länet. 2010 fick man ta emot utmärkelsen Årets kör i Sverige och 2012 tilldelades kören LKABs Kulturpris.
Mer än 50 norrbottniska unga tjejer har genom åren varit med i Arctic Light. Kören ses 6 helger per år och här finns plats för både individens och gruppens utveckling, varm atmosfär och kreativa processer. Arctic Light vill beröra och berika med sitt unika konstnärliga uttryck.
Susanna Lindmark, Arctic Lights konstnärlige ledare, dirigent och producent, fick Piteå Kommuns Kulturpris 2012, var under 2013 VD för Festspelen i Piteå och blev samma år nominerad till Årets Magmakvinna. Susanna är också styrelseledamot i Föreningen Sveriges Körledare och kompositör för bl a GöteborgsOperan Shakespeareföreställning och 600-årsjubileet av Basilika St Martin i Bingen, Tyskland. Under 2017 uruppförde man tre nya verk av tonsättarna Anna Cederberg-Orreteg, Ulrika Emanuelsson och Susanna Lindmark.
Att lyfta kvinnliga konstnärliga utövares kraft och synliggöra potentialen och kraften hos de unga körmedlemmarna är och har varit grundaren Susanna Lindmarks huvudsyfte med kören sedan starten 2004. Och förstås att synliggöra Norrbotten som den upplevelserika region med extraordinära möjligheter till naturupplevelser utöver det vanliga som vår del av världen är. Med detta som syfte har Arctic Lights starka varumärke byggts från starten.
Genom det metodiska arbetet i kören som inne-håller allt från röstövningar till improvisationsteater, skrivövningar och kvalificerade musikaliska processer utvecklas individerna på flera plan både som individer och som grupp. Körens starkaste kapital är de individer som är del av den. Det handlar om att varje person ska få kunna blomma och bidra med sina unika egenskaper. Detta är kärnan i ledarskapet – att se individen, bygga ett lag och få varje person att växa – angeläget i dessa tider där stress och ohälsa är galopperande samhällsproblem i alla åldrar.
HISTORIK I URVAL:
2023 väntade en skolturné runtom i länet som hette Att vara människa. Under både våren och hösten uppträdde kören på höstadie- och gymnasieskolor i hela Norrbotten. Här tog Arctic Light avstamp i körmedlemmarnas egna tankar och frågeställningar, och innehöll bland annat musik från Laleh, Petra Marklund och Hillevi Dahl. Dessutom bjöds det på en hel del musik från den lyckade föreställningen Existens. 2023 tilldelades även Arctic Lights konstnärliga ledare och grundare Susanna Lindmark Kungliga Musikaliska Akademins medalj för Tonkonstens Främjande.
2022 lugnade pandemin ned sig och i maj kunde föreställningen Existens äntligen ha premiär på Göteborgsoperans stora scen, för att i juni komma till Studio Acusticum. Konserten i Piteå spelades in av Sveriges Radio och sände senare i Klassiska konserten i P2. Det här året skedde också ett stort generationsskifte i Arcic Light och kören fick 14 nya sångare.
2021 hade pandemin tagit över och körsången påverkades mycket. Det blev inga konserter under det här året, men kören kunde ändå börja repetera tillsammans under hösten. Då hade äntligen musiken till Existens kommit, och i november hade vi den första gemensamma repetitionen med Göteborgsoperans ungdomskör i Piteå.
2020 skulle starta med buller och bång under en efterlängtad rephelg med tillsammans med Göteborgsoperans ungdomskör, John Barber, Hazel Gould, Ida Rosén Hamrå och Susanna Lindmark. Tillsammans skulle de påbörja arbetet med att utforska operaformen i ett av de största projekten kören tagit sig an - Existens! Men som ett resultat av pandemin och det rådande världsläget beslutades det att skjuta upp projektstarten tills pandemin är under kontroll.
2019 fyllde kören 15 år! Och blev med tio nya sångerskor! Det firades bl a med det stora nöjet att få inviga det nationella musikmötet, som året till ära hölls på hemmaplan i Luleå och Piteå! Kören begav sig sedan ut på konsertturné för att fira jubileet. Och som om året inte redan varit fullspäckat passade de på att släppa den hyllade skivan Elements.
2018 genomfördes ett utbyte med Hamburg Girls Choir som kom till Norrbotten i mars, och dit kören sedan åkte för att fortsätta utbytet. Man var också inbjudna att gästa en festival i Nordnorge i månadsskiftet juni/juli 2019.
2017 var ett minnesvärt år för vokalensemblen som krönte året med att Susanna Lindmark tilldelades inte färre än tre priser. Hennes komposition We are one vann andrapris i den nationella kompositionstävlingen. Hon tilldelades även Madeleine Ugglas stipendium samt, det kanske tyngsta i sammanhanget, utmärkelsen Sveriges barn- och ungdomskörledare 2017 (utdelat av Ung i kör, Sveriges barn- och ungdomskörer). Som om detta inte vore nog delade man julkonserter med The Real Group i Luleå och Piteå.