Om oss

Under de senaste tre decennierna har Piteå Kammaropera med kyrkoopera etablerat sig som en unik röst inom svensk musikdramatik. Genom att beställa nya verk, utnyttja den senaste tekniken inom scen, video och multimedia och inte minst genom gränsöverskridande och intressanta samarbeten med tonsättare, librettister, regissörer, sångare och musiker är de en av de flitigaste förnyarna
av svensk operakonst.

Piteå Kammaropera med kyrkoopera presenterar opera i mindre format på andra
scener än de traditionella i uppsättningar som ofta kretsar kring angelägna ämnen i tiden. Höjdpunkterna har varit många under åren. Som den bejublade Kärleksmaskinen med text av Sigrid Herrault och musik av Johan Ullén, som ställde frågan vad som händer med en robot om vi ger den mänskliga drag. Eller kyrkooperan Under en kvinnas hjärta med musik av Sven-David Sandström, libretto av Leif Janzon och regi av Mira Bartov som handlade om livets olika skeden, betraktat genom fyra kvinnor.

Ett annat framgångsrikt exempel är samarbetet med Kungliga Operan kring
barnoperan Den långa långa resan där librettot baserades på den folkkära illustratören Ilon Wiklands barndomsupplevelser av flykten från Estland under Andra världskriget med musik av Johan Ramström.

Piteå Kammaropera med kyrkoopera är en del av Norrlands nätverk för Musikteater och Dans (NMD) – ett turnénätverk som innebär att alla produktioner går på turné i de fyra nordligaste länen och täcker därmed halva Sveriges yta.

Under 2024 bjuder Piteå Kammaropera på en nyskriven kammaropera om Virginia Woolf.

Väl mött i konsertlokalerna!