Johan Lindström

Johan Lindström har beskrivits som en musikalisk trollkarl och är en av Sveriges mest eftertraktade musiker. Dels är han känd som gitarrist (inte minst pedal steel guitar) bakom flera artister och dels är han en väl anlitad arrangör. Under de senaste tio åren har han producerat och arrangerat mer än 25 plattor. Rebecka TörnqvistAne BrunFreddie Wadling, Totta NäslundTitiyo och Anna Ternheim är bara några av dem Johan Lindström samarbetat med.

I jazzvärlden är han kanske mest känd som en av medlemmarna i flerfaldigt grammisbelönade och tokhyllade bandet Tonbruket.

Hans eget projekt Johan Lindström Septett tilldelades P2 Jazzkatten under oktober 2019 för årets grupp. Den senaste skivan Music for Empty Halls har beskrivits som en suggestiv och sömlös blandning av jazz, blues och artrock som liknar allt och inget du tidigare har hört.

johanjazzkatt.jpg
Johan Lindström Septett tilldelades P2 Jazzkatten 2019

Under året som huskompositör kommer Johan Lindström regelbundet att möta musikerna i Norrbotten Big Band för att skräddarsy kompositioner unikt för det här samarbetet. Musik som säkert kommer att falla fler än jazzdiggarna i smaken! Vi törs utlova personlig, färgstark och intrikat musik att låta sig uppfyllas av och försvinna in i. Med andra ord ett samarbete att vi varmt ser fram emot. Eller med Norrbotten Big Bands konstnärlige ledares Joakim Milders egna ord:

  - Johan Lindström är begåvad med en oerhört rik fantasi, en djärv öppenhet, en estetisk förfining samt en välutvecklad förmåga att artikulera konstnärliga idéer. Denna unika kombination gör honom till en idealiskt rustad residenskompositör för Norrbotten Big Band.

Vi  frågade Johan Lindström om hur hans tankar har gått kring uppdraget som huskompositör:  

 - Det kändes ungefär som en hemlig dröm sedan flera år tillbaka som nu har gått i uppfyllelse. Som att vara hemligt kär i snyggaste tjejen i skolan och så bli man ihop.  Jocke (Joakim Milder) är hela anledningen till att jag ville bli arrangör en gång i tiden. Jag hörde hans stråkarrangemang på Eric Gadds låt Deadstone och tänkte att arrangör var ett coolt jobb. Så det känns ju otroligt hedrande och kul att få göra den här grejen. Jag har haft en pirrig och förväntansfull känsla innan jag skulle åka upp, legat vaken som ett barn innan julafton.

 Vad ser du mest fram emot vad gäller samarbetet med Norrbotten Big Band?

 - Precis allting! Framförallt ser jag fram emot att sätta ihop en rolig meny för hela konserten. Det är också skönt att få ha så mycket tid tillsammans, att i lugn och ro få utforska musiken tillsammans. I vanliga fall har man ju bara ett par tre dagar så ska allt sitta, men nu hinner vi ju träffas flera gånger om året. Jag har en hel del funderingar om man kan göra si eller så med instrumenten, och nu finns det ju tid att utforska det. Sedan har jag även med mig Mattias Ståhl i samarbetet, han är kanske mest känd som en av världen största vibrafonister, men är lika på att spela tamburin om det är vad låten kräver. En ödmjuk och storsint musiker.  Det känns riktigt bra. 

 Kan du avslöja något om musiken, vilken riktning vill du ta med den?

- Min stil är som ett kalejdoskop av otroligt mycket musik, och så kommer det att bli nu också. Det ska kännas som om den som lyssnar är med på en märklig sinnesutvidgande resa. Jag gillar att leka med klichéer och klassiska grepp. Det är liksom fernissan medan innehållet är nytt. Det blir något oväntat och annorlunda.