Göran Strandberg - Composer in Residence 2018

Norrbotten Big Bands huskompositör 2018 heter Göran Strandberg och är en namnkunnig veteran inom svensk jazz som pianist, kompositör och arrangör. Göran Strandberg blir den femte kompositören i ordningen som får uppdraget.

– Jag är jätteglad att bli inbjuden. Att få komponera är en lycka och att dessutom få göra det i samarbete med Norrbotten Big Band som låter så bra känns väldigt roligt, säger Göran Strandberg, som nyligen avslutade ett givande samarbete kring två CD-skivor Emergence och Going places som är mer utforskande med bland annat inspelade ljud från Indien, tillsammans med slagverkaren Sebastian Voegler.

Att få komponera är en lycka

Göran Strandberg är en välkänd pianist från flera olika konstellationer genom åren. Han ingick bland annat i Red Mitchells legendariska grupp Communication och har genom åren samarbetat med musiker som Lee Konitz, Dexter Gordon, Art Farmer, Helen Merril, Bernt Rosengren och Clark Terry. 1990 började han som pianist i Stockholm Jazz Orchestra och där fick han också möjlighet att komponera och arrangera musik för bandet. Närheten till de musiker han skriver för är något han uppskattar.

Att få arbeta nära ett band innebär ju att jag kan jobba direkt med olika solister och instrumentalister, något som också ger musikerna en möjlighet att påverka musiken

– Det blir mycket personligare jämfört med om man skriver musik som passar alla band. Att få arbeta nära ett band innebär ju att jag kan jobba direkt med olika solister och instrumentalister, något som också ger musikerna en möjlighet att påverka musiken. Ibland händer det ju att man som kompositör skriver in något som rent tekniskt är svårt att genomföra för en instrumentalist. Jobbar man nära varandra kan man ju resonera om sånt, säger Göran Strandberg som under många år har undervisat i piano och komposition vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. 

– Under hösten kommer jag att starta inspelningen av en tredje CD-skiva med slagverkaren Sebastian Voegler, vi känner båda lusten att fortsätta utforska relationen som vi har och som växer hela tiden, säger Göran Strandberg. Jag kommer också ge spelningar på bl a Glenn Miller Café i Stockholm. Det blir också några konserter med Contemporary Bebop Quartet och med min bror Bertil Strandberg som är trombonist. Men fokus kommer att ligga på att skriva för Norrbotten Big Band. Tänk vilka ytterligheter – att jobba med en ensam slagverkare som Sebastian och med ett helt storband – de båda projekten kommer helt säkert att befrukta varandra!"

Tidigare Composer in Residence
Outi Tarkiainen, kompositör (2017)
Anne Mette Iversen, basist (2016)
Peter Danemo, trumslagare (2015)
Cecilia Persson, pianist (2014)