Outi Tarkiainen - Composer in Residence 2017

- Med de begåvade musikerna i Norrbotten Big Band är allt möjligt

Vad passar väl bättre än en finsk huskompositör nu när Finland firar 100 år av självständighet? Outi Tarkiainen är dock inget oprövat kort för Norrbotten Big Band  – de har redan tidigare utfört stordåd tillsammans och nu kan vi med säkerhet se fram emot nya.

Rovaniemibördiga Outi Tarkiainen (f. 1985) har studerat både jazz och klassisk komposition vid Sibelius- Akademin, i Miami och vid Guildhall School i London. Hon har samarbetat med många orkestrar i olika länder och är hett eftertraktad i olika musikaliska sammanhang. Tarkiainen har redan jobbat med Norrbotten Big Band vid två tillfällen och 2013 gav man ut den gemensamma skivan Into the Woodland Silence som fick ett mer än utmärkt mottagande av både publik och recensenter. Och under 2017 är det dags för ny ljuv musik för nu återkommer Outi som huskompositör, Composer in Residence. 

jag ser uppdraget som en omålad duk som jag sätter penseln på allt eftersom

 – Jag ser med stor glädje fram emot uppdraget som huskompositör, jag har inte annat  än goda minnen av våra tidigare möten. Jag har redan börjat fundera ut ett koncept som jag tror ska fungera men jag ser också delar av uppgiften som en omålad duk som jag kommer sätta penseln på allt eftersom. En sak som är säker är att med det här storbandet kan man göra allt, för de är inte bara otroligt begåvade musiker utan också nyfikna på det som är nytt och oprövat.

– Att arbeta med Norrbotten Big Band har varit till stor glädje för mig. Det är en extremt talangfull och smidig orkester. Sektionernas samarbete är verkligen finslipat och att de arbetar professionellt och gör sitt yttersta vid varje konserttillfälle – det hörs på musiken de framför. Vi har även repeterat och framfört mycket svåra stycken tillsammans som verkligen varit utmaningar och slutresultatet har alltid blivit mycket bra. Med så ambitiösa musiker, som vid konserttillfällena dessutom har en förmåga att höja musiken och sina framföranden ytterligare ett snäpp, är mycket givande att få uppleva, särskilt som kompositör.

Outi Tarkiainen har nyligen varit residenstonsättare vid Festival de Musique d’Uzerche i Frankrike, där det framfördes fem kompositoner av henne varav ett var ett uruppförande. Kan hon ta med sig lärdomar därifrån?

– Det är nog stor skillnad. I mitt franska uppdrag gjorde  jag arbetet i förväg. Här kommer processen vara annorlunda och jag kommer istället att både skriva musik och träffa musikerna återkommande under ett år. På så vis kan idéer ändras, växa fram och testas flera gånger. Musikerna kommer också att ha chansen att kommentera det jag tagit fram vid varje möte. Om jag känner storbandet rätt så kommer slutresultatet också på så vis bli helt annorlunda än i Frankrike. Och lite fräschare.

Tillvaron ter sig lätt hektisk för Tarkiainen när Norrbottensmusiken når henne under våren 2016.

– Jag komponerar just nu en konsert med stycken för saxofon till den fantastiske finske jazzsaxofonisten Jukka Perko som han ska framföra med en orkester från Helsingfors. Perko är en mångsidig musiker och de verk jag skriver reflekterar och bygger broar mellan det elektroniska, saxofonen och orkestern. Uruppförandet kommer att ske under 2017. Utöver det har jag under våren och försommaren haft fullt upp med den årliga Hiljaisuus (övers Tystnaden)-festivalen som jag varit konstnärlig ledare för sedan 2014 och som går av stapeln varje sommar, denna gång i finska Kaukola. Där samlar vi musik, konst och föreläsare av hög klass.

Innan hon kliver på som huskompositör för vårt nordligaste storband i januari väntar ännu fler uppdrag och en hektisk höst.

– Ja, jag kommer att skriva musik till ett stort uruppförande i Lappland då Lapland Chamber Orchestra kommer att framföra ett 40 minuter långt verk med texter på samiska och med den otroliga finska mezzosopranen Virpi Räisänen som solist. Verket är en sambeställning med Norrbottens Kammarorkester och Arctic Philharmonic Orchestra från Tromsö. I delar av konserten visas en video av regissören Elina Oikari – och vi arbetar också med ljuseffekter av olika slag. Det visuella har blivit allt viktigare för mig de senaste åren. Senare under året kommer jag under några månader koncentrera mig på att skriva kammarmusik åt både en dansk och en tysk kammarmusikensemble. Jag har också fått ett hedersvärt uppdrag som huvudkompositör för en finsk festival men det kan jag tyvärr inte berätta mer om. Men sedan är det dags att komma till er Norrbotten!