Om oss

Under 2020 bjuder Norrbotten Big Band på ett mycket varierat program där de samarbetar med jazzsångerskan Ellen Andersson, samarbetar med artister från BD pop, en länsturné med Stefan Gunnarsson och Micke Holm efter två fullsatta konserter i Piteå under Festspelen i Piteå 2019, de hyllar Stephen Sondheim i nära samarbete med pianisten, kompositören, arrangören och kännaren Mathias Lundqvist och jobbar hela året med årets huskompositör, ingen mindre än Johan Lindström. 

Precis som tidigare år fortsätter man att tänja på gränserna och skapar helt unik musik. Konstnärlig ledare är musikern och kompositören Joakim Milder, tillika professor i improvisation vid Kungl. Musikhögskolan.

Att beställa och spela ny musik är något mycket viktigt för Norrbotten Big Band. Under 2018-2019 uruppförde man 53 nyskrivna eller om-arrangerade kompositioner. Den 10 februari 2017 tilldelades storbandet "Manifestpriset" för Årets Jazz-skiva tillsammans med pianisten Cecilia Persson. Juryns motivering löd: "Toner som konstruerats med minutiös noggrannhet och mejslats ut med millimeterprecision. Progressiv jazz som uttrycker exakta känslor genom en ensemble av starka solister, samtidigt lyrisk och komplex. Storbandsjazz som är mer än storbandsjazz."

Varje år samarbetar orkestern med en huskompositör som träffar musikerna regelbundet under året. Huskompositören har också som uppdrag att skriva ny musik för Norrbotten Big Band som uruppförs vid konserter i årets slut. I år axlar gitarristen och kompositören Johan Lindström den rollen.

Nationella som internationella namn gästar regelbundet orkestern, nu senast unga Los Angels-duon KNOWER vars funkpop gjorde stor succé hos publiken i Norrbotten likväl som i Stockholm där man vann en helt ny storbandspublik. Tillsammans med schweiziska trion VEIN tolkade man klassisk musik i jazzform. I ett turnéutbyte med Bohuslän Big Band mötte man en helt ny publik längs västkusten tillsammans med artisten Edda Magnason.

Att spela för skolklasser är en viktig del i Norrbotten Big Bands uppdrag, att barn i olika åldrar får uppleva levande orkestermusik och särskilt storbandsmusik känns mycket angeläget. I arbetet med vårt ungdomsstorband AYJO (Arctic Youth Jazz Orchestra) har vi också en viktig funktion som mentorer för unga musiker i länet. En viktig uppgift för musikerna i Norrbotten Big Band är att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Storbandet besöker och bjuder in studenter vid kompositions-, musiker- och musiklärarlinjerna i landet för att delta i olika clinics och workshops.

Vi ses i konsertlokalerna!