UNGA Norrbottensmusiken

Främjar återväxten av musiker och sångare och ger en fortsatt utveckling av länets kulturella livsmiljö!

Att ge ungdomar möjlighet att växa i sitt musicerande är ett självklart uppdrag för oss på Norrbottensmusiken. Genom våra ungdomsensembler som vokalensemblen Arctic Light, ensemblen Norrbottens Ungdomssymfoniker och ungdomsstorbandet Arctic Youth Jazz Orchestra (AYJO) arbetar vi långsiktigt för att bygga upp och stärka musiklivet i Norrbotten och i Sverige. Vår konstnärliga och pedagogiska verksamhet för barn och unga främjar återväxten av musiker och sångare och bidrar till en fortsatt utveckling av länets kulturella livsmiljö.

Vårt mål är att deltagarna ska växa som individer och bli tryggare både som människor och i sitt möte med musiken. De ska inspireras, utmanas och få möjlighet att möta musikaliska förebilder. Ibland blir det en injektion som leder dem vidare till högre musikutbildningar och arbete som professionella musiker eller musiklärare. För andra blir musiken en livslång hobby där man kan berika sitt eget och andras liv genom att vara en god amatörmusiker och en kunnig och engagerad publik.

Vi anordnar repetitionshelger och läger, workshops, seminarier och föreläsningar och kröner det hela med konserter runt om i Norrbotten och emellanåt både utomläns och utomlands. Varje år deltar ungefär 120 ungdomar i våra tre ensembler och de möts totalt ca 60 dagar per år.

Hit når vi också!

Vårt mål är att deltagarna ska växa som individer och bli tryggare både som människor och i sitt möte med musiken! 

Norrbottensmusiken stödjer också fler ungdomsverksamheter än våra egna! Det är något vi är mycket glada och stolta över. Vi bidrar bland annat med stöd till kulturskolornas musikläger för barn och unga i MUST 1 och MUST 2, Fyrkantens Blåsorkester och Horndagarna.

Vi anordnar vartannat år Music Teachers Big Band som kompetensutveckling för länets blåslärare och vi arbetar för en motsvarighet som inspiration för stråklärarna och vi på Norrbottensmusiken är i ständig dialog med länets kulturskolor för nya samarbeten.

Vårt engagemang tillsammans med Sveriges högre musikutbildningar syns också genom att vår spetsensemble Norrbotten Big Band samverkar med Musikhögskolan i Piteå, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Örebro med workshops och masterklasser för studenter på både jazz- och klassiska utbildningarna. Under ca 15 dagar per år står våra ensembler till förfogande för kompositionsstudenter och dirigentstudenter som får testa sina vingar med oss. Dessa studenter kan mycket väl vara just de som låter höra talas om sig längre fram!

Varje år samarbetar vi också med Musikhögskolan i Piteå där studenterna på jazz- eller rockkandidatlinjen får göra en skolturné i länet genom vårt programutbud.