– Mitt instrument kommer till sin rätt

Söndagen den 13 november händer något mycket spännande för musikerna i Norrbottens Ungdomssymfoniker. Då reser de nämligen till en spelning på Göteborgs konserthus.

Producent Kristina Enqvist berättar:
– Vi fick frågan från Göteborgs Konserthus om vi ville komma och spela i Göteborgs konserthus tillsammans med Vägus (Västra Götalans ungdomssymfoniker) och Suso (Stockholms Ungdomssymfoniorkester). Detta är aldrig gjort förut, att de tre ledande ungdomssymfoniorkestrarna ses i samma konsert och det är ett unikt tillfälle att slå ett slag för ungdomssymfoniorkestrar, för nätverkande och för att inte tala om den PR för Norrbotten vi har chans att göra, inte minst. Och eftersom de bjuder oss på alla kostnader, minus personalkostnaderna för oss, tackade vi ja. Vilken upplevelse för ungdomarna! Detta kräver att vi reser från två olika flygplatser, Luleå och Umeå och väl framme får vi låna Göteborgsoperans lokaler innan vi ger vår konsert på söndagen den 13 november kl 14.

15-åriga Piteåtjejen Rebecca Hellgren, som just nu går årskurs 9 på Christinaskolans musikklasser och spelar valthorn i Norrbottens Ungdomssymfoniker (NUS), ska åka med.
– Det känns väldigt bra, det är spännande att vi får åka iväg. Det här blir mitt andra läger med NUS och det är kul att spela i en så pass stor orkester där alla är så duktiga! Speciellt roligt är det när man som jag spelar ett klassiskt instrument som valthorn. Det kommer till sin rätt i en symfoniorkester.

I Göteborg kommer man att repetera till sen kväll på fredagen den 11 november när man anländer. Men en sammankomst med alla orkestrarna kommer man att hinna med start lördag morgon som toppas med en verklig höjdpunkt för ungdomarna på lördagskvällen i form av mingel och därefter en musikupplevelse hyllad av t ex engelska The Guardian och som turnerat till anrika konserthus som Royal Albert Hall och Carnegie Hall.

– Ja, vi ska få se en konsert med European Union Youth Orchestra som bjuder på Mahler och Haydn under ledning av Vasilj Petrenko, det blir verkligen roligt, berättar Rebecca Hellgren. Efter konserten är vi bjudna till en middag då vi får chans att umgås med de andra ungdomssymfonikerna från Göteborg och Stockholm.

Leif Karlsson kommer att dirigera programmet som NUS ger med bl a verket Konsert för flöjt och orkester op. 107 av Cécile Chaminade med Astrid Eriksson som solist. I programmet hittar vi också Slavisk dans av Antonín Dvorák. Som avslutning sammanstrålar Vägus, Suso och NUS i ett verk, ett laddat möte, då ett utdrag av orkestersviten Planeterna av Gustav Holst (Mars, Venus och Jupiter), under ledning av nya dirigentstjärnan Ruut Kiiski från Helsingfors.