New Directions

En konsertkväll med fokus på ny musik

Vi på Norrbottensmusiken genomför för sjätte året i rad en konsertkväll som för oss blivit mycket viktiga ur flera aspekter – att uppmärksamma nya strömningar inom musiken och betydelsefulla samtida riktningar och kompositörer är två av dem. Att vara en mötesplats där man utbyter erfarenheter, där studenter får chansen att träffa och spela med och ibland dirigera musiker från hela världen, och även träffa några av de kompositörer vars nya verk de framför, är också mycket värdefullt för samtliga deltagande. Efterdyningarna från dessa möten håller i sig länge!

New Directions såg dagens ljus 2013 och har sedan dess haft gästkompositörer i form av finska Polarprisvinnaren Kaija Saariaho och italienske Salvatore Sciarrino, båda framstående tonsättare av nutida musik. De senare åren har vi haft artisten Loney Dear som Artist in Residence, som gjorde ett makalöst framträdande på Orgel Acusticum tillsammans med sitt band 2015. 

Luleå tekniska universitet, Musikhögskolan i Piteå och Orgel Acusticum vid Studio Acusticum har precis som tidigare en viktig roll.