Om oss

Norrbottens Ungdomssymfoniker (NUS) har allt sedan starten 1991 varit en viktig länk mellan kulturskolornas orkesterverksamhet och högre musikutbildning, ett värdefullt utvecklings-led för flera generationer av unga musiker som genom orkesterns verksamhet fått möjlighet att utvecklas både som musiker och individer. Det är ett viktigt arbete att inspirera unga att välja ett klassiskt instrument och att stärka orkesterinstrumentens ställning. Grunden för orkestern utgörs av de fyra musikläger som arrangeras av Norrbottensmusiken varje år.

Utöver repetitionerna brukar varje läger avslutas med en konsert någonstans i Norr- eller Västerbotten. Att de här lägren är viktiga kan man förstå med tanke på att vissa av  medlemmarna åker långt för att få delta.

Musikerna i NUS är mellan 13–25 år och de framför allt från dataspelsmusik till klassiska verk och tack vare de offentliga konserter som ges når deras entusiasm och spelglädje förhoppningsvis nya, unga blivande medlemmar.

När man nu firat 25 år kan man inte säga annat än att Norrbottens Ungdomssymfoniker är en institution bland unga musiker, inte bara i Norrbotten. För även om de flesta medlemmarna kommer från länet, rekryteras numera (varje vår och höst) också unga klassiskt skolade musiker från både Västerbotten och Västernorrland.

Ungdomssymfonikernas producent Åsa Danell ansvarar för orkestern som leds av dirigenten Leif Karlsson, som bland annat har ett förflutet i Kroumata