Norrbottens Ungdomssymfoniker vässar planerna inför 2024

Att ge Norrbottens unga musiker möjligheter att träffas och inspirera varandra och möta musikaliska förebilder som berikar tillvaron, inte minst i ett län med stora avstånd, är förstås väldigt viktigt. I över 30 år har Norrbottens Ungdomssymfoniker bidragit med just det i en orkesterverksamhet som samlar ungdomarna fyra helger varje år för konserter och repetitioner. 2023 blev det bland annat en konsert i Kalix i nära samarbete med kulturskolorna i Kalix och Haparanda. Samarbetet gav kulturskolornas elever möjligheten att sitta med och spela tillsammans med ungdomssymfonikerna under delar av programmet – snacka om upplevelse!

Säsongen 2023 avrundas med en konsert tillsammans med Örnsköldsviks kulturskola där det bjuds på musik av bland annat Antonín Dvorák, Jean Sibelius och Benjamin Britten.

Tanken bakom ungdomssymfonikernas samarbetskonserter med kulturskolorna är att skapa en brygga för de ungdomar som vill ta steget vidare från sina hemorkestrar för att få möjligheter att fortsätta växa och utvecklas på sina orkesterinstrument – ett initiativ som tagits emot med glädje av alla inblandade. Därför kommer Norrbottens Ungdomssymfoniker att fortsätta dessa samkonserter även under 2024.

I planerna inför 2024 ställer Norrbottens Ungdomssymfoniker också in siktet på storslagna verk som öppnar för samarbeten med text, berättande och poesi som ett övergripande tema. Vad sägs till exempel om en uppsättning av Carl Orffs storslagna kör- och orkesterverk Carmina Burana blandat med samtida poeters röster? En spännande tanke och en av flera som diskuteras inför 2024. I planerna ingår också ett eventuellt samarbete med kompositionsstudenterna på Musikhögskolan i Piteå, konserter med solister från andra genrer och en hel del annat.

Det finns all anledning att se fram emot ett spännande verksamhetsår 2024.