Möt årets huskompositör - Göran Strandberg!

Konserter: 
Piteå 16 nov: http://www.studioacusticum.com/evenemang/1278408/norrbotten-big-band-och-goran-strandberg/
Luleå 17 nov: http://www.kulturenshus.com/evenemang/norrbotten-big-band-moter-goran-strandberg/

 

Norrbotten Big Bands huskompositör 2018 heter Göran Strandberg och är en namnkunnig veteran inom svensk jazz som pianist, kompositör och arrangör. Under ett års tid ska han nu samarbeta med bandet, lära känna musikerna och deras möjligheter, något som ska resultera i en konsert i Kulturens hus i Luleå i november. Tillvägagångssättet är unikt inom jazzområdet, men för Norrbotten Big Band börjar det bli en vana – Göran Strandberg blir den femte kompositören i ordningen som får uppdraget.


Första mötet och repetitionen med Norrbotten Big Band i Luleå i januari 2018.
Göran diskuterar noter med saxofonist Håkan Broström (saxofonist Jan Thelin tv).


– Jag är jätteglad att bli inbjuden. Nu, efter vårt första möte i januari i Luleå, blev jag glatt överraskad över orkesterns villighet och förmåga att ta till sig nytt material på så kort tid. Jag kom tillbaka till Stockholm med ny inspiration och längtan efter att komponera mer.


Going North är en av de kompositioner som Göran skrivit för Norrbotten  Big Band. Passande namn!

- Att få komponera är en lycka och att dessutom få göra det i samarbete med Norrbotten Big Band som låter så bra känns väldigt roligt, säger Göran Strandberg, som nyligen avslutade ett givande samarbete kring två CD-skivor Emergence och Going places som är mer utforskande med bland annat inspelade ljud från Indien.

 
I stycket Fält som Göran Strandberg skrivit till Norrbotten Big Band har han låtit
sig inspireras av fåglar, och som titeln anger - ett fält.

Göran Strandberg är en välkänd pianist från flera olika konstellationer genom åren. Han ingick bland annat i Red Mitchells legendariska grupp Communication och har genom åren samarbetat med musiker som Lee Konitz, Dexter Gordon, Art Farmer, Helen Merril, Bernt Rosengren och Clark Terry. 1990 började han som pianist i Stockholm Jazz Orchestra och där fick han också möjlighet att komponera och arrangera musik för bandet. Närheten till de musiker han skriver för är något han uppskattar.

Att få arbeta nära ett band innebär ju att jag kan jobba direkt med olika solister och instrumentalister - det ger också musikerna chansen att påverka musiken.


– Det blir mycket personligare jämfört med om man skriver musik som passar alla band. Att få arbeta nära ett band innebär ju att jag kan jobba direkt med olika solister och instrumentalister, något som också ger musikerna en möjlighet att påverka musiken. Ibland händer det ju att man som kompositör skriver in något som rent tekniskt är svårt att genomföra för en instrumentalist. Jobbar man nära varandra kan man ju resonera om sånt, säger Göran Strandberg som under många år har undervisat i piano och komposition vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

– I höstas startade jag inspelningen av den tredje CD-skivan med slagverkaren Sebastian Voegler, vi känner båda lusten att fortsätta utforska relationen som vi har och som växer hela tiden, säger Göran Strandberg. Men fokus kommer framöver att ligga på att skriva för Norrbotten Big Band. Tänk vilka ytterligheter – att jobba med en ensam slagverkare som Sebastian och med ett helt storband – de båda projekten kommer helt säkert att befrukta varandra!"

Lär dig mer om Göran Strandberg!

Tidigare Composer in Residence för Norrbotten Big Band
Outi Tarkiainen. kompositör (2017)
Anne Mette Iversen, basist (2016)
Peter Danemo, trumslagare (2015)
Cecilia Persson, pianist (2014)