- Jag tänkte när jag skrev : Detta kommer han att spela helt fantastiskt!

När Lars Danielsson skulle skriva ett verk till Bobo Stensons turné lät han sig inspireras av – Bobo Stenson själv.

Lars Danielsson, född 1958, från Mölnlycke, är cellist, kontrabasist och kompositör. Han bor halvtid i Köpenhamn och turnerar världen runt. Han har en egen grupp som heter Liberetto och som har spelat in flera skivor. Lars Danielsson sysslar både med jazz och klassisk musik, men låter sig också influeras av folkmusiken när han komponerar.

När han växte upp var Bobo Stenson en idol för honom och när han blev äldre fick han chansen att spela tillsammans med honom i en grupp som fanns i över tio år.

- Men nu ar det längesedan vi spelade ihop sist och därför var det väldigt inspirerande att skriva för honom.

Det stycket han har komponerat till 75-årsjubilaren heter ”Peaceful” och är lugnt och meditativt, berättar Lars Danielsson. Han beskriver det som en blandning av klassisk musik av Maurice Ravel och jazz av den amerikanska jazzarrangören Gil Evans. Men det som framförallt har inspirerat honom är Bobo Stenson själv – hur han är som pianist och person.

- Jag tänkte så här när jag skrev det: Detta tror jag att han kommer att spela helt fantastiskt.

Samtidigt har han reflekterat över att Bobo Stenson egentligen inte behöver ha några noter för att spela fantastiskt eftersom han är en så fullfjädrad improvisatör.

- Det svåra är att hitta balansen så att man inte låser in honom i en box. Jag vet inte hur det kommer att fungera för i det här stycket är det rätt så mycket noterat. Men det visar sig.